Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να επισκεφθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης την γειτονική χώρα, προκειμένου να συζητηθούν ο αγωγός φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από τη Νέα Μεσημβρία, η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο κρατών και ο πετρελαιαγωγός ΕΛΠΕ-ΟΚΤΑ.

Το ταξίδι που είχε αποφασιστεί να γίνει το φθινόπωρο αναβλήθηκε λόγω του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και των κρίσιμων ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ένα από τα σημαντικά έργα αποτελεί η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται, πως υπάρχουν δύο διασυνδέσεις. Η πρώτη, μεταξύ της Θεσσαλονίκης και του Ντούμπροβο και η δεύτερη, μεταξύ της Φλώρινας και της Μπίτολα.  Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το έργο της αναβάθμισης είναι τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στα Βαλκάνια. Στόχος είναι να δημιουργηθούν μικρότερα funds που να συνδέουν μελλοντικά την ευρύτερη ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά και με την Ελλάδα να έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Σε αυτό τον σχεδιασμό ουσιαστικό ρόλο θα διαδραματίσει και το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Παράλληλα, σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια με την πετρελαϊκή εταιρεία των Σκοπίων ΟΚΤΑ με σκοπό την μεταφορά πετρελαίου από τη χώρα μας στην γειτονική χώρα. Η μεταφορά του πετρελαίου θα γίνεται μέσω του υπάρχοντος αγωγού, οποίος υπενθυμίζεται ότι έπαψε να λειτουργεί το 2013, λόγω των προβλημάτων στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας θα είναι προϋπολογισμού 48,7 εκατ. ευρώ, ενώ προϋπόθεση για την κατασκευή του αποτελέσει η ύπαρξη ενδιαφέροντος μέσω της διαδικασίας του Market test. Επιπλέον, η έγκριση της υλοποίησής του έργου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε επόμενη έγκριση του δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ.

Τα παραπάνω συνθέτουν το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε σχέση με την ενίσχυση της συνεργασίας μας με τους βόρειους γείτονές μας. Άλλωστε, τα ενεργειακά ζητήματα αποτέλεσαν κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα, σε Ισραήλ και Σερβία, με την προώθηση αγωγών, όπως του EastMed, και του ΤΑP να αποτελούν άμεση προτεραιότητα.