Η Shell Σχεδιάζει Επενδύσεις σε Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Shell Σχεδιάζει Επενδύσεις σε Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 4 Ιανουαρίου 2019 - 08:03

Η Shell εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει προσφορές για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Βρετανία, επιβεβαιώνοντας τους σχεδιασμούς που έχει για επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια. Όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης η Dorine Bosman, επικεφαλής του τμήματος αιολικής ενέργειας της Shell, δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται για έργα το οποία πρόκειται να δημοπρατηθούν 

κατά τη διάρκεια του 2019 από το Crown Estate, το οποίο ελέγχει τις ακτές της Βρετανίας. Υπενθυμίζεται, πως ο ενεργειακός κολοσσός εγκατέλειψε τον υπεράκτιο αιολικό τομέα της Μεγάλης Βρετανίας όταν πούλησε το μερίδιό της στο έργο London Array, πριν από 10 χρόνια. Το στέλεχος της εταιρείας σημείωσε ακόμα, πως η Βρετανία αποτελεί μία από τις βασικές αγορές παραγωγής ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η εταιρεία επιβεβαιώνει με αυτόν τον τρόπο την πρόθεσή της να δαπανήσει ετησίως έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, μέχρι το 2020. Άλλωστε, από το 2016 έχει δημιουργήσει το τμήμα νέων ενεργειών με σκοπό να αξιοποιήσει την εμπειρία της στην τεχνολογία χαμηλότερων εκπομπών άνθρακα και να διερευνήσει νέα εμπορικά μοντέλα που να επικεντρώνονται στην ενεργειακή μετάβαση.

Παράλληλα, η Shell είναι ιδιοκτήτρια ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου στην Ολλανδία και ενός  ακόμα μεγαλύτερου ολλανδικού έργου το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή. Επιπλέον, το Δεκέμβριο ανακοίνωσε ότι  θα αποκτήσει δικαιώματα σε έργα παραγωγής αιολικής ενέργειας στο Νιου Τζέρσεϋ που θα μπορούσαν ενδεχομένως να παράγουν 4.1 γιγαβάτ  και να τροφοδοτήσουν με ενέργεια ένα εκατομμύριο σπίτια. «Η Shell έχει τολμηρές φιλοδοξίες να αναπτύξει τις δραστηριότητές μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες στον παράκτιο αιολικό πάρκο των ΗΠΑ», δήλωσε η Dorine Bosman. Η απόκτηση πρόσβασης σε αυτή την έκταση στο Νιου Τζέρσεϊ σηματοδοτεί την επιτυχή είσοδο μας στις υπάρχουσες επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Με βάση τη παγκόσμια παρουσία μας, μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους πελάτες μας περισσότερη και καθαρότερη ενέργεια», συμπλήρωσε.

Η Shell συμφώνησε, επίσης, να αγοράσει μέχρι και 100MW ηλεκτρικής ενέργειας από ένα έργο αιολικής ενέργειας της Καλιφόρνιας που αναπτύχθηκε από την Terra-Gen. Ειδικότερα, η Shell δήλωσε ότι υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ενέργειας με την εταιρεία Coachella Hills Wind. Το έργο Palm Springs στοχεύει στην αποκατάσταση των υφιστάμενων αιολικών πάρκων Coachella Flats και Painted Hills, έως το Δεκέμβριο του 2020.