Στο «μικροσκόπιο» της Tesla βρίσκεται το νησί της Λήμνου για την πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ. Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας στη συνάντησή τους με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την Τρίτη, ανέλυσαν το σχέδιο τους για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών που δεν θα διασυνδεθούν στο ηπειρωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, το σχέδιο της Tesla για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, με το σύστημα μπαταριών, θα επιφέρει μείωση του κόστους παραγωγής κατά 30%-35%. Αξίζει να σημειωθεί, πως το κόστος παραγωγής ενέργειας είναι 250 ευρώ/ ανά μεγαβατώρα στα μικρά νησιά. Οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζουν μάλιστα τη σημαντική πτώση των τιμών στους πρόσφατους διαγωνισμούς για τις ΑΠΕ, εκτιμώντας πως θα συμβάλουν στη σημαντική μείωση των τιμών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας του περασμένου Δεκεμβρίου είχε τονίσει πως αυτή «συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση των δράσεων για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Δικαιολογείται, λοιπόν, η επιλογή μας να υιοθετήσουμε φιλόδοξους στόχους αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, όπως αυτοί έχουν αποτυπωθεί και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με ορίζοντα το 2030, καθώς το κόστος των ΑΠΕ μπορεί, πλέον, να συγκριθεί ευθέως με εκείνο των συμβατικών καυσίμων».

Επομένως, η εφαρμογή ενός συστήματος παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας  στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι ένα στοίχημα. Θα συνεισφέρει στη λύση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην ηλεκτροδότηση των νησιών, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της υπερβάλλουσας ζήτησης ηλεκτρικού φορτίου.Υπενθυμίζεται ακόμα πως το ζήτημα της προώθησης των ΑΠΕ στα νησιά έχει ανοίξει εδώ και πολλούς μήνες με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προτείνει μετά από εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ την Αστυπάλαια, τη Σύμη και το Καστελόριζο, για την εφαρμογή του πιλοτικού σχεδίου «Έξυπνα» νησιά, το οποίο προβλέπει την ενίσχυση των ΑΠΕ σε αυτά. Σε κάθε περίπτωση πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν πως οι συζητήσεις με την αμερικανική εταιρεία βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, ενώ ξεκαθαρίζουν πως θα γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί πριν εφαρμοστούν οι προαναφερόμενες δράσεις.

Τέλος, να σημειωθεί πως και ο κλάδος των παραγωγών βιοαερίου έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά. Αν υπολογιστεί και η μεγάλη παραγωγή πρώτων υλών- αποβλήτων από τα ξενοδοχεία, τότε θα ήταν πρακτικά εφικτή η παραγωγή ηλεκτρισμού. Επιπλέον, ένα δεδομένο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι πως σε σύγκριση με άλλες Α.Π.Ε. το βιοαέριο είναι προβλέψιμο. Δηλαδή, όλη την ημέρα παράγει μια συγκεκριμένη ισχύ, δεν έχει πτώσεις τάσεως, αποτελεί δηλαδή μια σταθερή μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.