Όλοι ευελπισθούν τα αποτελέσματα να είναι επιτυχή, ώστε να μπορέσει η Κύπρος να περιληφθεί στον παγκόσμιο χάρτη των ενεργειακών αποθεμάτων.
Ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης γεωτρήσεως στο οικόπεδο «10» θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και από τον στόχο «Δελφύνη», ενώ σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί αποτυχίας της πρώτης γεωτρήσεως της ExxonMobil συνέστησε υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών. Εξήγησε ότι απαιτούνται πολλές γεωτρήσεις για να υπάρξουν επιτυχή αποτελέσματα, ασχέτως εάν η Κύπρος φάνηκε τυχερή με το οικόπεδο «Αφροδίτη», που έδειξε επιτυχή αποτελέσματα από την αρχή. Προσέθεσε ότι εντός του θα αρχίσει ένας κύκλος γεωτρήσεων από την ENI-TOTAL, ο οποίος θα ολοκληρωθεί εντός του 2020 και μεταξύ των δοκιμών που θα γίνουν περιλαμβάνεται και αυτή στο στόχο «Σουπιά» του τεμαχίου «3», που τον περασμένο Φεβρουάριο επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς, λόγω των παρενοχλήσεων από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα τα αποτελέσματα της πρώτης γεωτρήσεως δεν φαίνεται να έδωσαν ξεκάθαρο αποτέλεσμα, ούτε και να επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των επιστημονικοτεχνικών ομάδων της αμερικανικής εταιρείας, γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε επανάληψη ερευνών στην «Δελφύνη». Η εταιρεία συνηθίζει να ενημερωνεί για τις επιτυχίες της σε κοιτάσματα, αρκετές ημέρες μετά την ολοκλήρωση γεωτρήσεων, ενώ αποφεύγει τις ανακοινώσεις εάν δεν υπάρχουν ευρήματα. Για τον λόγο αυτό έλαβε διαστάσεις το ζήτημα. Ειδική αναφορά κάνουν τα κυπριακά μέσα ενημερώσεως, σχετικώς με την γεώτρηση στον στόχο «Γλαύκος -1», η οποία θα λάβει χώρα επί διαφορετικών γεωλογικών δεδομένων, αφού το τρυπάνι Stena IceMax θα φθάσει σε μεγαλύτερο βάθος από την «Δελφύνη», με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται σε ένα μήνα.
Δυτικώς της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της Τουρκίας θα ξεκινήσει τις έρευνες το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι το θέμα ήταν στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, και ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε εντολή όλοι να κάνουν ό,τι τους αναλογεί. Για το θέμα της εξορύξεως του κυπριακού φυσικού αερίου ο Τούρκος υπουργός υπεστήριξε ότι υπάρχουν και άλλες φόρμουλες συνεργασίας Ε/κ και Τ/κ πλευράς, όπως είναι μέσω ΕΕ ή μέσω εταιρειών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το αίτημα της Άγκυρας είναι χωρίς να υπάρξει έντασις να τεθούν υπό εγγύησιν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ο Τσαβούσογλου συναντήθη στην Άγκυρα την περασμένη Δευτέρα με τον Κύπριο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη και άφησε να εννοηθεί ότι συζήτησαν το θέμα του φυσικού αερίου.
(πηγή: ΕΣΤΙΑ)