Ενεργειακή Ασφάλεια και Διαφοροποίηση Πηγών Μέσω IGB και Κάθετου Διαδρόμου στις Προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας της ΕΕ

Ενεργειακή Ασφάλεια και Διαφοροποίηση Πηγών Μέσω IGB και Κάθετου Διαδρόμου στις Προτεραιότητες της Ρουμανικής Προεδρίας της ΕΕ
energia.gr
Δευ, 14 Ιανουαρίου 2019 - 07:54

Η Ρουμανία, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας Προεδρίας της στην ΕΕ, θα συνεργαστεί με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της περιοχής για να εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των προμηθειών μέσω του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου καθώς και του IGB

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια, πράγμα που αποτελεί στόχο που θα συνεχιστεί κατά την εξαμηνιαία προεδρία της Ρουμανίας, τονίζει σε δηλώσεις του στη New Europe και τον έγκριτο δημοσιογράφο Κωστή Γερόπουλο ο Ρουμάνος πρέσβης στην Αθήνα κ. Lucian Fatu.

"Ναι, σίγουρα, πρέπει να συνεργαστούμε για την ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλά και για τη διαφοροποίηση των προμηθειών, την ασφάλεια των διαδρόμων διαμετακόμισης - και λέοντας ασφάλεια, εννοούμε όχι μόνο την ασφάλεια των αγωγών, που είναι σημαντική, αλλά και την ασφαλή ροή ενέργειας",  δηλώνει ο πρεσβευτής της Ρουμανίας στην Αθήνα, ερωτηθείς εάν η ενεργειακή ασφάλεια βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Προεδρίας της χώρας του, δεδομένου ότι είναι βαλκανική χώρα και ορισμένες χώρες στην περιοχή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από έναν προμηθευτή.

Αφού παρουσίασε τις προτεραιότητες της Προεδρίας της Ρουμανίας στην ΕΕ, ο κ. Fatu είπε στη New Europe ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι ένα διαρκές ζήτημα αλλά και ότι η ρουμανική Προεδρία θα υποστηρίξει κατηγορηματικά τη διαφοροποίηση. Σημείωσε, επίσης, ότι ενώ η ενέργεια δεν είναι πολιτικό ζήτημα, χρειάζεται, ωστόσο, πολιτική βούληση για να προωθηθούν τα σχέδια διαφοροποίησης.

Όπως επισήμανε, πρόκειται για μια δραστηριότητα που αφορά κράτη και εταιρείες, αλλά, όπως πρόσθεσε, "στο τέλος της ημέρας ασχολούμαστε με τους καταναλωτές, συνεπώς υπάρχει ανάγκη για πολιτική βούληση, αλλά και για επενδύσεις και στρατηγική άποψη για αυτά τα θέματα".

Επιπλέον, σημείωσε ότι, ενώ η Ρουμανία έχει τους δικούς της πόρους, σχεδιάζει να συνεργαστεί με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και άλλες χώρες της περιοχής για να αυξήσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

"Μας ενδιαφέρει να παρέχουμε τις καλύτερες ευκαιρίες και την καλύτερη αντιμετώπιση των πελατών μας, των καταναλωτών μας. Αλλά το κάνουμε και ως τρόπο ενσωμάτωσης των χωρών στην ΕΕ, αλλά και με χώρες εκτός αυτής, όπως η Μολδαβία και αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο όχι μόνο η Ρουμανία, αλλά και η ΕΕ, μπορεί να κάνει τη διαφορά στη χώρα αυτή. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Το ίδιο ισχύει και για τη Σερβία ", δήλωσε ο Ρουμάνος πρέσβης στην Αθήνα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον αγωγό αντίστροφης ροής Ρουμανίας-Βουλγαρίας, ο οποίος λειτουργεί κάτω από τον ποταμό Δούναβη και θα επιτρέψει στη Βουλγαρία να εισαγάγει φυσικό αέριο από την Ευρώπη.

Η Βουλγαρία, η οποία αγοράζει επί του παρόντος πάνω από το 90% του φυσικού αερίου της από την ρωσική κρατική μονοπωλιακή εταιρεία Gazprom, κατασκευάζει επίσης διασυνδετήριους αγωγούς φυσικού αερίου με τη γειτονική Ελλάδα, τη Σερβία και την Τουρκία.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Αθήνα, που έδωσε ο κ. Fatu στις 11 Ιανουαρίου, υπογράμμισε ότι η διαμετακόμιση και η διανομή ενέργειας είναι σημαντική για τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις χώρες της περιοχής.

"Ως χώρα, ενδιαφερόμαστε πολύ να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της περιοχής για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση των προμηθειών , τον Κάθετο διάδρομο καθώς και τον IGB (Αγωγός Διασύνδεσης Ελλάδας -Βουλγαρίας, Interconnector Greece-Bulgaria) , τόνισε ο Ρουμάνος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι και άλλοι περιφερειακοί αγωγοί και έργα διασύνδεσης είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρότζεκτ της κατασκευής του μήκους 182 χιλιομέτρων αγωγού IGB αποτελεί μια στρατηγική υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου που στόχο έχει να παράσχει διαφοροποίηση της προσφοράς αερίου στην αγορά της Βουλγαρίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. Ο IGB θα παρέχει άμεση σύνδεση μεταξύ των εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας με Σημείο Εισόδου στην περιοχή Κομοτηνής στην Ελλάδα και Σημείο Εξόδου κοντά στην πόλη της Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας.

Ο IGB θα μπορεί, επίσης, να προμηθεύει αέριο από τη σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης αποθήκευσης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες. Η μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολης θα επεκτείνει περαιτέρω τις επιλογές για το υγροποιημένο φυσικό αέριο εξασφαλίζοντας για την Ελλάδα και τους γείτονές της πολλαπλές επιλογές, ενισχύοντας, με αυτόν τον τρόπο, την ενεργειακή διαφοροποίηση και την ασφάλεια εφοδιασμού στην Ευρώπη.