Πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών είναι η πρόοδος της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, ενόψει της αποεπένδυσης. Όπως επισημαίνουν στο energia.gr συνδικαλιστές της επιχείρησης, έως χθες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνον 150 άτομα, εκ των οποίων οι 25 είναι άνω των 62 ετών και είχαν πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα

ενώ οι υπόλοιποι είναι μεταξύ 55 ετών και 60 ετών. Οι πληροφορίες της προηγούμενης Πέμπτης που αναφέρονταν σε 300 εργαζομένους, όπως διαφαίνεται, ήταν αισιόδοξες.  Γι΄ αυτό άλλωστε δόθηκε μια άτυπη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή σχετικής αίτησης έως και αύριο Τρίτη.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους το κίνητρο αποχώρησης (έξτρα μπόνους 10.000 ευρώ επιπλέον των  15.000 ευρώ που είναι η αποζημίωση εξόδου από την εταιρεία) δεν είναι ικανό να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες μετάταξης προσωπικού σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ. 

Οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούν την αποχώρηση από τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης και τη «Μελίτη Ι» της πλειονότητας των 1.248 εργαζομένων, καθώς θεωρούν ότι 600 άτομα αρκούν για να λειτουργήσουν οι τρεις μονάδες. Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, σημαντικότερο πρόβλημα φαίνεται ότι έχει η μονάδα της Φλώρινας, στην οποία απασχολούνται 231 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, σε αντίθεση με εκείνες της Μεγαλόπολης όπου απασχολούνται 1.017 εργαζόμενοι, μεγαλύτερης ηλικίας.

Το ζήτημα του περιορισμού του εργασιακού κόστους αποτελεί ένα από σημαντικότερα «αγκάθια» στην εξέλιξη της αποεπένδυσης της ΔΕΗ.  Οι υποψήφιοι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, καθώς πέραν του αρνητικού περιβάλλοντος για τον λιγνίτη στην Ευρώπη και τις αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα ζητήματα που αφορούν τον μηχανισμό διασφάλισης ισχύος για τις λιγνιτικές μονάδες, τις τιμές για την τροφοδοσία της μονάδας «Μελίτη Ι» από το λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας και τα  εργασιακά. Γι΄ αυτό η διοίκηση της ΔΕΗ πιέζει για νέα παράταση στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών, πέραν και της 23ης Ιανουαρίου, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την εξασφάλιση των κινήτρων για τους επενδυτές ώστε να μην οδηγηθεί ο διαγωνισμός σε ναυάγιο. 

Όπως επισημαίνουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους μνηστήρες, τόσο η τσέχικη Seven Energy (επικεφαλής της κοινοπραξίας με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), όσο και η κινεζική China Energy Group (συμμετέχουν στον διαγωνισμό της ΔΕΗ σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου) εμφανίζονται ιδιαιτέρως διστακτικοί σχετικά με την πρόθεσή τους να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά βάσει των όρων που γνωστοποίησε η ΔΕΗ στις 31 Δεκεμβρίου. «Οι προς πώληση μονάδες είναι εξαιρετικά ζημιογόνες. Οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να επιδοτήσουν τις ζημίες και παράλληλα να πληρώσουν ένα λογικό τίμημα. Δεδομένου ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας, μένει να δούμε τι στάση θα τηρήσει η  Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ. Συγκεκριμένα, εάν πρόκειται να πιέσει για τη βελτίωση των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας ώστε να έχει επιτυχή έκβαση ο διαγωνισμός ή, εάν αυτός αποτύχει, εάν θα επαναφέρει τη συζήτηση περί πώλησης βιώσιμων μονάδων όπως τα υδροηλεκτρικά», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.