Στις αρχές του 2021 εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την αξιοποίηση του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου στον Δήμο Παγγαίου Καβάλας. Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται σε διαβιβαστικό έγγραφο προς τη Βουλή (9 Ιανουαρίου) της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Άρδευσης (ΔΕΥΑΑ) Παγγαίου

 η οποία κατέχει το δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου έχουν εκπονηθεί οι εργασίες πιστοποίησης του γεωθερμικού πεδίου μέσω άντλησης των υφιστάμενων ερευνητικών και παραγωγικών γεωτρήσεων, όπως επίσης η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η μελέτη για την έκδοση άδειας διανομής θερμικής ενέργειας. Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΑ, η μελετητική και η αδειοδοτική ωρίμανση του επενδυτικού σχεδίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, δηλαδή τους πρώτους μήνες του 2019. Βάσει των όρων του συμβολαίου και της δεσμευτικής επενδυτικής πρότασης που κατέθεσε η δημοτική επιχείρηση, υποχρεούται μέσω της εκμετάλλευσης των έξι παραγωγικών γεωθερμικών γεωτρήσεων να διανέμει τη θερμική ενέργεια προς τρίτους για τηλεθέρμανση κτιρίων, θέρμανση θερμοκηπίων και μεταποιητικών μονάδων.

Σε έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Μακεδονίας Θράκης, σημειώνεται ότι το ύψος των δαπανών για την κατασκευή των εγκαταστάσεων που προβλέπονται στην οικονομοτεχνική μελέτη διαχείρισης του γεωθερμικού πεδίου Ακροπόταμου είναι 4,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, επισημαίνεται ότι, «το σχετικό χρονοδιάγραμμα εξέλιξης των έργων υπολογίζεται σε 34 μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μίσθωσης», δηλαδή στις αρχές του 2021.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι δεσμευτικό, ενσωματωμένο στους όρους του συμβολαίου μίσθωσης και όπως αναφέρει ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος κ. Αθανάσιος Παντράκης, «υπάρχει αγαστή συνεργασία της Αποκεντρωμένης και της ΔΕΥΑΑ για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου προς όφελος της τοπικής και κατ΄ επέκταση της εθνικής οικονομίας».

Η υπόθεση αξιοποίησης του γεωθερμικό πεδίο χαμηλών θερμοκρασιών Ακροποτάμου είχε ξεκινήσει το 2012 οπότε είχε γίνει πρόσκληση για υποβολή δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων, η οποία κατέστη άγονη. Σε νέα πρόσκληση το 2017, ανταποκρίθηκε η ΔΕΥΑΑ Παγγαίου, η οποία κατέθεσε πρόταση και κρίθηκε ανάδοχος του έργου, με το συμβόλαιο μίσθωσης να υπογράφεται τελικά τον Μάρτιο του 2018.

Η ΔΕΥΑΑ έχει εκπονήσει επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση της διαθέσιμης γεωθερμικής ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών άντλησης και μεταφοράς της θερμικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της δημοτικής ενότητας Ορφανού. Στόχος είναι η τηλεθέρμανση κατοικιών της δημοτικής ενότητας Ορφανού, τουριστικών καταλυμάτων της παραλίας Οφρυνίου, μεταποιητικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της Κάριανης καθώς και μιας μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην περιοχή.

Όπως είχε δηλώσει o δήμαρχος Παγγαίου, κ. Φίλιππος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιούλιο στο energia.gr, ο δήμος Παγγαίου κατέχει μεγάλο ακίνητο 10.000 στρεμμάτων πολύ κοντά στις γεωτρήσεις του γεωθερμικού πεδίου. Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο ίδιος, στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορεί να μεταφερθεί γεωθερμικό ρευστό. «Μία από αυτές τις γεωτρήσεις μπορεί να αντλεί ιαματικό φυσικό πόρο», είχε δηλώσει ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι για αυτό έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον εταιρειών κινεζικών συμφερόντων για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού.