EIA: Αυξημένη η Αμερικανική Παραγωγή Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και ΑΠΕ ως το 2050

EIA: Αυξημένη η Αμερικανική Παραγωγή Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και ΑΠΕ ως το 2050
της Χρ. Μήτση
Παρ, 25 Ιανουαρίου 2019 - 09:28

Αυξημένη προβλέπεται η παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και ανανεώσιμης ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Annual Energy Outlook 2019 (AEO2019) την οποία δημοσίευσε χθες η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA).

Η έκθεση περιλαμβάνει προβλέψεις για την πορεία της ενεργειακής αγοράς των ΗΠΑ έως το 2050 βάσει ενός σεναρίου αναφοράς (reference case) και έξι ακόμη επιμέρους σεναρίων που αφορούν διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τις τιμές, την οικονομική δραστηριότητα, την τεχνολογική ανάπτυξη και τα εκτιμώμενα αποθέματα.

Η έκθεση προβλέπει ότι τα αμερικανικά αποθέματα σχιστολιθικού πετρελαίου, έγκλειστου πετρελαίου (σ.σ. tight oil, αέριο σε μη περατά πετρώματα) και φυσικού αερίου θα καταγράψουν συνεχή ανάπτυξη. Το φυσικό αέριο και τα υγρά προϊόντα φυσικού αερίου (natural gas plant liquids - NGPLs) παρουσιάζουν την υψηλότερη αύξηση της παραγωγής έναντι όλων των ορυκτών καυσίμων και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο της αθροιστικής παραγωγής υγρών καυσίμων των ΗΠΑ μέχρι το 2050.

Σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να καταγράφει ετήσια ρεκόρ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, παραμένοντας υψηλότερη των 14,0 εκατ. βαρελιών /ημέρα έως το 2040. Η συνεχής ανάπτυξη των αποθεμάτων έγκλειστου πετρελαίου και σχιστολιθικού φυσικού αερίου -ιδιαίτερα στις ανατολικές και νοτιοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ- θα υποστηρίξει την αύξηση της παραγωγής NGPLs, η οποία αναμένεται να φθάσει τα 6,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως ως το 2030, αλλά και την παραγωγή φυσικού αερίου, η οποία προβλέπεται να ανέλθει σε 43,4 τρισ. κυβικά πόδια μέχρι το 2050.

Η ανάπτυξη της γεωτρητικής δραστηριότητας στις Νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, θα υποστηρίξει την παραγωγή φυσικού αερίου από κοιτάσματα έγκλειστου πετρελαίου σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς της EIA. Δεδομένου ότι η γεωτρητική δραστηριότητα εξαρτάται κυρίως από τις τιμές του αργού πετρελαίου παρά από τις τιμές του φυσικού αερίου, η αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου από πετρελαϊκές γεωτρήσεις πιέζει προς τα κάτω τις τιμές του φυσικού αερίου. Οι παρατεταμένα χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και η μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη σειρά τους, θα επιτρέψουν την αύξηση των μεριδίων φυσικού αερίου και ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας. Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία, το μερίδιο του φυσικού αερίου αυξάνεται από 34% το 2018 σε 39% το 2050, ενώ αυτό των ΑΠΕ αυξάνεται από 18% το 2018 σε 31% το 2050.

 

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η EIA, το σενάριο αναφοράς δεν είναι απαραίτητα αυτό που περιλαμβάνει τις πιθανότερες προβλέψεις για το μέλλον, παρά μόνο αποτελεί ένα επίπεδο ορισμού για την εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η εφαρμογή νέων πολιτικών και οι όποιες τεχνολογικές αλλαγές. Τα έξι επιμέρους σενάρια αναδεικνύουν την επίδραση που αναμένεται να έχει η μεταβολή άλλων παραμέτρων του σεναρίου αναφοράς.

Άλλα σημαντικά ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της EIA προβλέπουν ότι:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καθίστανται καθαρός εξαγωγέας ενέργειας μέχρι το 2020. Στο σενάριο αναφοράς, οι ΗΠΑ καθίστανται καθαρός εξαγωγέας υγρών προϊόντων πετρελαίου το 2020, καθώς αυξάνεται η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ και μειώνεται η εγχώρια κατανάλωση πετρελαϊκών προϊόντων. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου και άνθρακα έως το 2050.

Οι καθαρές εξαγωγές φυσικού αερίου των ΗΠΑ εξακολουθούν να καταγράφουν ανοδική πορεία, καθώς η σημασία των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ και οι εξαγωγές μέσω αγωγών προς τον Καναδά και το Μεξικό αυξάνονται μέχρι το 2030 και στη συνέχεια παραμένουν αμετάβλητες ως το 2050, δεδομένου ότι οι σταθερά χαμηλές τιμές φυσικού αερίου που αναμένεται να καταγραφούν καθιστούν το φυσικό αέριο των ΗΠΑ ανταγωνιστικό στις αγορές της Βόρειας Αμερικής και παγκόσμια.

Τα μερίδια του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ αυξάνονται. Το σενάριο αναφοράς της EIA υπογραμμίζει τον αντίκτυπο των παρατεταμένα χαμηλών τιμών φυσικού αερίου και της μείωσης του κόστους των ΑΠΕ στο μίγμα καυσίμων ηλεκτροπαραγωγής. Το μερίδιο του φυσικού αερίου διατηρεί το προβάδισμά του και συνεχίζει να αυξάνεται από 34% το 2018 σε 39% το 2050. Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υδροηλεκτρικής παραγωγής, αυξάνεται επίσης από 18% το 2018 σε 31% το 2050, κυρίως εξαιτίας της αιολικής και ηλιακής παραγωγής. Οι ΑΠΕ καταγράφουν ανοδική πορεία και ξεπερνούν την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ σε λιγότερο από μια δεκαετία.