Στις Βρυξέλλες το Σχέδιο της Ελλάδας για την Ενέργεια και το Κλίμα

Στις Βρυξέλλες το Σχέδιο της Ελλάδας για την Ενέργεια και το Κλίμα
του Δημήτρη Αβαρλή
Δευ, 28 Ιανουαρίου 2019 - 08:35

Το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο προβλέπει ένα πρόγραμμα επενδύσεων που θα προσεγγίσει τα 35 δισ. ευρώ. 

Την ίδια ώρα, «πράσινο» φως άναψε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου εγκρίνοντας το δικό της σχέδιο ενώ μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα αποστείλουν τα σχέδια τους η Ουγγαρία η και Τσεχία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στόχοι του σχεδίου είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων έως 63%, μέχρι το 2030 και η αύξηση  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 32%. «Για την επίτευξη του στόχου αυτού το ΕΣΕΚ προδιαγράφει ένα ριζικό μετασχηματισμό του τομέα του ηλεκτρισμού, καθώς οι ΑΠΕ θα υποκαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα με συμμετοχή πάνω από 55% στην τελική κατανάλωση ηλεκτρισμού», αναφέρει το υπουργείο. Επιπλέον, προβλέπεται η εξοικονόμηση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 33%, με παράλληλη ανακαίνιση και αντικατάσταση του 10% των κτιρίων κατοικίας μέχρι το 2030 και  τέλος, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με ενίσχυση των πολιτικών προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Το δρόμο για τις Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα πάρει και το σχέδιο της Κύπρου, καθώς εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο προβλέπει μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%, μέχρι το 2030, διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 32% και μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 32,5%. Αντιθέτως, μέχρι το τέλος του μήνα θα αποστείλουν τα σχέδια τους Ουγγαρία και Τσεχία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Τσεχίας το σχέδιο βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση με το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου να έχει ήδη λάβει εκατοντάδες παρατηρήσεις. «Συμφωνήσαμε ότι ένα τόσο θεμελιώδες σχέδιο, το οποίο θα καθορίσει τουλάχιστον την κατεύθυνση του ενεργειακού τομέα για τα επόμενα δέκα χρόνια και θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, δεν μπορεί να συμφωνηθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής τμήματος οικονομικής πολιτικής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανίας Bohuslav Cizek, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Rene Nedela.

Σε εξέλιξη είναι η διαβούλευση και για το σχέδιο της Ουγγαρίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουγγρικής πρεσβείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Σε δηλώσεις του στο EUobserver ο Ούγγρος ευρωβουλευτής Benedek Javor τόνισε ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι η ουγγρική κυβέρνηση «δεν συμμετείχε σε ικανοποιητικό βαθμό στις κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες για υιοθέτηση ισχυρής και προοδευτικής πολιτικής για την προστασία του κλίματος στην Ε.Ε.». «Είμαστε πολύ μακριά από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Παρισιού» δήλωσε ο Javor, προσθέτοντας ότι ήταν «εξαιρετικά απογοητευμένος» από την κυβέρνησή του.