Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θέλει να ξανανοίξει το θέμα της συμφωνίας για το Brexit, που συνομολόγησε στο τέλος του Νοεμβρίου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο εκπρόσωπός της λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής των Κοινοτήτων κατά την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να εκφράσουν την θέση τους επί σειράς τροπολογιών για τo ζήτημα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι προς το απόλυτο συμφέρον του να αποχωρήσει με συμφωνία, αλλά οφείλουμε να έχουμε μία συμφωνία που θα έχει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου και αυτό θα απαιτήσει ορισμένες τροποποιήσεις της συμφωνίας αποχώρησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα το πρωί, ότι «νομικές τροποποιήσεις του backstop θα είναι αναγκαίες για να εξασφαλισθεί η υποστήριξη της Βουλής των Κοινοτήτων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Αυτό σημαίνει ότι θα ξανανοίξει (για διαπραγμάτευση) η συμφωνία αποχώρησης», εξήγησε, προσθέτοντας ότι παρά το ότι ο χρόνος περνά, η κυβέρνηση «παραμένει αποφασισμένη να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου», όπως προβλέπεται.

Σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση των Βρυξελλών, που έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «το μήνυμα των ευρωπαίων ηγετών είναι σαφές, θέλουν την έξοδο με συμφωνία και κατανοούν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον της ΕΕ όπως και του Ηνωμένου Βασιλείου». Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να αναμένουμε ότι η πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με την ΕΕ εντός της ημέρας».

Η συμφωνία που υπέγραψε η Τερέζα Μέι με την ΕΕ απορρίπτεται από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Να δείξουμε τι θέλει αυτή η βουλή
«Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση τι θα χρειαστεί για να περάσει η συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων, τι θα χρειαστεί για να προχωρήσουμε από τη σύγχυση, τη διαίρεση και την αβεβαιότητα που σήμερα μας σκεπάζει», σημείωσε η βρετανίδα Πρωθυπουργός, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Τερέζα Μέι πρόσθεσε: «Αποδέχομαι επίσης ότι αυτή η βουλή δεν επιθυμεί τη συμφωνία που της έφερα, στη μορφή που έχει σήμερα. Η ψηφοφορία ήταν αποφασιστική και την άκουσα. Οπότε, ο κόσμος γνωρίζει τι δεν θέλει αυτή η βουλή. Σήμερα πρέπει να στείλουμε ένα εμφατικό μήνυμα για το τι θέλουμε».

Υπενθυμίζεται ότι η Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από το μπλοκ σε δύο ακριβώς μήνες.

Ευρωπαίος διπλωμάτης: Η συμφωνία δεν ξανανοίγει
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ξανανοίξει τη συμφωνία του Brexit με τη Βρετανία, δήλωσε διπλωμάτης από χώρα του μπλοκ των 28 στο Reuters μετά τη δήλωση της Τερέζα Μέι πως πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη συμφωνία για να κερδίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Δεν ξανανοίγουμε τη συμφωνία αποχώρησης. Οπότε μπορεί να έχει να κάνει με τη σημασιολογία του "ξανανοίγουμε". Αν τα πράγματα κατευθυνθούν προς νέες διακηρύξεις, διαβεβαιώσεις ή ανακοινώσεις, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε. Αλλά αν εννοεί πραγματικά να ξανανοίξουμε όλη τη συμφωνία, τότε η απάντηση είναι "όχι"» σημείωσε ο διπλωμάτης σύμφωνα με το Reuters.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση της Βρετανίας θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τελειώνει ο χρόνος για να επιτευχθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Τρίμηνη παράταση ζητάει ο Κόρμπιν
Ο Κόρμπιν ζήτησε από τους βουλευτές των Εργατικών να στηρίξουν την πρόταση για τρίμηνη αναβολή στο Brexit αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εγκριθεί η συμφωνία εξόδου από το κοινοβούλιο πριν από τις 26 Φεβρουαρίου.

«Ό,τι και αν συμβεί στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν, πλέον έχει καταστεί αναπόφευκτο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει το Άρθρο 50, σε οποιοδήποτε σενάριο», είπε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο ηγέτης των Εργατικών στην ομιλία του στο κοινοβούλιο.

FT: Συμβιβαστικό σχέδιο από βουλευτές για άρση του αδιεξόδου
Ευρωσκεπτικιστές και φιλοευρωπαίοι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος επεξεργάσθηκαν μυστικά σειρά συμβιβαστικών προτάσεων για το ενδεχόμενο που η Βουλή των Κοινοτήτων θα απορρίψει τη συμφωνία αποχώρησης από την Ενωση της Τερέζα Μέι, αποκαλύπτει δημοσίευμα των Financial Times.

Καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων ετοιμάζεται να ψηφίσει απόψε σειρά τροπολογιών στη συμφωνία του Brexit που διαπραγματεύθηκε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, οι FT αποκαλύπτουν ότι υποστηρικτές του σκληρού Brexit από κοινού με υπέρμαχους της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μεταξύ των Τόρις εργάσθηκαν μυστικά με υπουργούς της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, για να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Λονδίνο, μετά την απόρριψη της συμφωνίας του Brexit.

Οι βουλευτές προτείνουν, σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου που διέρρευσε, την επέκταση κατά 12 μήνες της διετούς μεταβατικής περιόδου, μέχρι το τέλος του 2021, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για τη διαπραγμάτευση εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κατά την περίοδο αυτήν, τα δικαιώματα των πολιτών θα είναι διασφαλισμένα, το Λονδίνο θα συνεχίσει να συμμετέχει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και δεν θα υπάρχουν τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το σχέδιο πρότασης ζητεί από την Τερέζα Μέι την επαναδιαπραγμάτευση του backstop και την αντικατάστασή του με ένα «δίκτυ ασφαλείας» που θα επιτρέπει τη συνέχιση του καθεστώτος των συναλλαγών χωρίς δασμούς και για τις δύο πλευρές.

Αυτό, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Βρυξέλλες «να προετοιμασθούν για την εγκαθίδρυση εμπορικών σχέσεων με βάση του κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και επίσης θα δώσει στις δύο πλευρές τον αναγκαίο χρόνο για να αποφύγουν αυτό το αποτέλεσμα, διαπραγματευόμενες μία αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία».