Οι ΗΠΑ έως το 2020 θα εξάγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που εισάγουν, δεδομένου ότι η αύξηση της παραγωγής αργού, φυσικού αερίου και υγρών προϊόντων φυσικού αερίου (natural gas plant liquids - NGPLs) θα υπερκαλύψει 

την εγχώρια κατανάλωση ενέργειας, όπως προβλέπει η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA). Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Annual Energy Outlook 2019 (AEO2019) της EIA, προβλέπεται αύξηση της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και ΑΠΕ ως το 2050, όπως έχει ήδη αναλυθεί σε προηγούμενο άρθρο του energia.gr. Η έκθεση εξετάζει ένα σενάριο αναφοράς και έξι ακόμη επιμέρους σενάρια που αφορούν διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τις τιμές, την οικονομική δραστηριότητα, την τεχνολογική ανάπτυξη και τα εκτιμώμενα αποθέματα. Έτσι, οι διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τις τιμές του αργού και την εξόρυξη πόρων επηρεάζουν το διάστημα για το οποίο η EIA εκτιμά ότι η ΗΠΑ θα εξάγουν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας από αυτές που εισάγουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι καθαρός εξαγωγέας άνθρακα και οπτάνθρακα (κωκ) εδώ και αρκετές δεκαετίες, ενώ μόλις το 2017 άρχισαν να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο από αυτό που εισήγαγαν. Παράλληλα, η EIA προβλέπει ότι εντός της τρέχουσας δεκαετίας η χώρα θα εξάγει περισσότερο αργό και άλλα υγρά καύσιμα από αυτά που εισάγει.

 

Εμπορικό ισοζύγιο ενέργειας των ΗΠΑ (1990-2050)

 

Ήδη από το 1953 και ενώ οι όγκοι του εμπορίου ήταν πολύ μικρότεροι, οι ΗΠΑ εισήγαγαν μεγαλύτερα ποσά ενέργειας από αυτά που εξήγαγαν σε ετήσια βάση. Έτσι, ενώ το 1953 οι συνολικές εισαγωγές ενέργειας ανέρχονταν σε 2,3 τετράκις εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες (Btu), συνέχισαν να αυξάνονται, φθάνοντας το 2005 στο μέγιστο των 35 τετράκις εκατ. Btu. Αντίθετα, οι συνολικές εξαγωγές ενέργειας ήταν μόλις 4 τετράκις εκατ. Btu έως και το 2002, οπότε και άρχισαν να αυξάνονται σε περισσότερα από 20 τετράκις εκατ. Btu το 2018, κυρίως λόγω αλλαγών στο εμπόριο των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου.

 

Ακαθάριστο (αριστερά) και καθαρό (δεξιά) εμπορικό ισοζύγιο ενέργειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς της EIA.

 

Οι αλλαγές στο καθαρό εμπορικό ισοζύγιο ενέργειας για τις οποίες κάνει λόγο η έκθεση της EIA αποδίδονται κυρίως στην ανάπτυξη των εμπορικών ροών υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς που περιέχεται στην έκθεση AEO2019, οι ΗΠΑ αναμένεται μετά το 2020 να εξάγουν μεγαλύτερες ποσότητες αργού και άλλων υγρών καυσίμων από αυτές που εισάγουν, καθώς αυξάνεται η αμερικανική παραγωγή αργού και μειώνεται η εγχώρια κατανάλωση πετρελαιοειδών. Προς τα τέλη της περιόδου την οποία αφορούν οι προβλέψεις της ΕΙΑ, η εικόνα αντιστρέφεται και πάλι, με τις ΗΠΑ να εισάγουν περισσότερο αργό και άλλα υγρά καύσιμα από αυτά που εξάγουν, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης εγχώριας κατανάλωσης βενζίνης και της μειούμενης παραγωγής αργού κατά τα έτη αυτά.

Εμπορία αργού και άλλων υγρών καυσίμων στις ΗΠΑ σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς (αριστερά) και σύμφωνα με τα επιμέρους σενάρια (δεξιά) της ΕΙΑ.

 

Το σενάριο αναφοράς της EIA για την εμπορία φυσικού αερίου στις ΗΠΑ περιλαμβάνει τις μεταφορές μέσω αγωγών από και προς τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς και τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Σύμφωνα με αυτό, η τάση που διαφαίνεται αφορά την κυριαρχία των εξαγωγών LNG σε ολοένα και περισσότερο απομακρυσμένους προορισμούς. Η αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς το Μεξικό είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης των υποδομών που αφορούν τους αγωγούς προς και εντός του Μεξικού, επιτρέποντας την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Καθώς η ζήτηση φυσικού αερίου αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές του αμερικανικού φυσικού αερίου παραμένουν ανταγωνιστικές, η εξαγωγική δυναμικότητα LNG των ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα καταγράφει συνεχώς ανοδική πορεία έως το 2030, οπότε και θα εξισορροπηθεί καθώς επιπλέον προμηθευτές θα εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά και το αμερικανικό LNG δε θα είναι πλέον τόσο ανταγωνιστικό. Η EIA εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ των εξαγωγών και εισαγωγών φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα αυξάνεται καθ’ όλη την περίοδο πρόβλεψης, φθάνοντας το 2050 στο μέγιστο των 23 δισ. κυβικών ποδιών ημερησίως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να εξάγουν περισσότερο άνθρακα από ότι εισάγουν (συμπεριλαμβανομένου του οπτάνθρακα) έως το 2050, σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς, αλλά οι εξαγωγές άνθρακα δε θα καταγράψουν άνοδο λόγω του ανταγωνισμού από άλλους διεθνείς προμηθευτές που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση από τις βασικές αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας με το γειτονικό Καναδά και το Μεξικό αποτελεί ένα σχετικά μικρό μέρος των καθαρών εμπορικών ροών ενέργειας των ΗΠΑ.

 

Εμπορία φυσικού αερίου στις ΗΠΑ σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς (αριστερά) και σύμφωνα με τα επιμέρους σενάρια (δεξιά) της ΕΙΑ.

 

Το σενάριο αναφοράς της ΕΙΑ, το οποίο βασίζεται στους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, προβλέπει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να εξάγουν περισσότερη ενέργεια από αυτή που εισάγουν σε ετήσια βάση το 2020 και διατηρούν το καθεστώς αυτό μέχρι το 2050. Ορισμένα από τα επιμέρους σενάρια, ωστόσο, εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσει και πάλι να εισάγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που εξάγει από τα μέσα με τέλη της δεκαετίας του 2030.

Το σενάριο που βασίζεται στην υπόθεση επικράτησης χαμηλών τιμών αργού προβλέπει ότι η μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου οδηγεί σε μείωση της παραγωγής αργού και φυσικού αερίου και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν στην εισαγωγή περισσότερης ενέργειας από ότι εξάγουν έως το 2035. Παρομοίως, το σενάριο που βασίζεται στην υπόθεση επικράτησης χαμηλών τιμών αργού, μειωμένων αποθεμάτων αερίου και τεχνολογικής ανάπτυξης προβλέπει ότι η παραγωγή αργού και φυσικού αερίου είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη που προβλέπει το σενάριο αναφοράς και οι Ηνωμένες Πολιτείες καθίσανται και πάλι καθαροί εισαγωγείς ενέργειας το 2039.