H Saudi Aramco και η Air Products Θα Κατασκευάσουν τον Πρώτο Σταθμό Τροφοδοσίας Οχημάτων με Υδρογόνο της Σ. Αραβίας

H Saudi Aramco και η Air Products Θα Κατασκευάσουν τον Πρώτο Σταθμό Τροφοδοσίας Οχημάτων με Υδρογόνο της Σ. Αραβίας
energia.gr
Τετ, 30 Ιανουαρίου 2019 - 20:12

Η Saudi Aramco και η αμερικανική εταιρεία φυσικού αερίου, Air Products, υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού κατασκευή του πρώτου σταθμού τροφοδοσίας οχημάτων με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, στην Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε ο ενεργειακός κολοσσός του αραβικού βασιλείου. «Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών θα συνδυάσει την τεχνολογική τεχνογνωσία και την εμπειρία της Air Products στον τομέα του υδρογόνου, με τη βιομηχανική εμπειρία, τις εγκαταστάσεις και τις δυνατότητες στην έρευνα και ανάπτυξη, της Saudi Aramco», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, η Saudi Aramco και η Air Products θα δημιουργήσουν ένα πιλοτικό στόλο οχημάτων κυψελών καυσίμου, τα οποία θα τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο υδρογόνο υψηλής καθαρότητας, στο νέο σταθμό τροφοδότησης. Η Toyota Motor Corporation θα προμηθεύσει οχήματα τύπου Toyota Mirai Fuel Cell Vehicles, για τις απαραίτητες δοκιμές σε αυτό το πιλοτικό έργο.

Η κατοχυρωμένη τεχνολογία SmartFuel, της Air Products, θα εγκατασταθεί στο νέο σταθμό προκειμένου να τροφοδοτούνται τα οχήματα με συμπιεσμένο υδρογόνο. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής φάσης του έργου, θα παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση των μελλοντικών εφαρμογών αυτής της αναδυόμενης τεχνολογίας μεταφορών σε τοπικό επίπεδο», αναφέρει η Saudi Aramco.

Ο επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης τεχνολογιών του πετρελαϊκού ομίλου , δήλωσε ότι οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου προσφέρουν ένα αποτελεσματικό τρόπο για την ηλεκτροκίνηση των μεταφορών, καθώς ο χρόνος ανεφοδιασμού των οχημάτων, που θα έχουν μεγάλη αυτονομία κίνησης, δεν θα υπερβαίνει τα 5’.

Ο σταθμός βρίσκεται στο χώρο του Τεχνολογικού Κέντρου Air Products, στο Επιστημονικό Πάρκο Dhahran Techno Valley και αναμένεται να λειτουργήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2019.