MEDREG: Απαραίτητη μια Νέα Προσέγγιση για την Ενίσχυση των Επενδύσεων στις Ενεργειακές Υποδομές της Μεσογείου

MEDREG: Απαραίτητη μια Νέα Προσέγγιση για την Ενίσχυση των Επενδύσεων στις Ενεργειακές Υποδομές της Μεσογείου
της Χρ. Μήτση
Τετ, 6 Φεβρουαρίου 2019 - 09:23

Η Ένωση των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Μεσογείου (Association of Mediterranean Energy Regulators - MEDREG) δημοσίευσε προ ημερών έκθεση η οποία υποστηρίζει ότι απαιτείται η αλλαγή προσέγγισης προκειμένου 

να ενισχυθούν οι επενδύσεις στον τομέα των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή. Η έκθεση με τίτλο ‘Ρυθμιστικές επιλογές για την τόνωση των επενδύσεων σε υποδομές - Διερεύνηση και ανασκόπηση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις επενδύσεις σε υποδομές’, αξιολογεί το επίπεδο ανάπτυξης των συστημάτων ενέργειας και προσδιορίζει τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις για την τόνωση σχετικών επενδύσεων στην περιοχή της Μεσογείου.

Η MEDREG ζήτησε να αποσαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο σε εθνικό επίπεδο, να βελτιωθεί η δυνατότητα προγραμματισμού των επενδύσεων, να διασφαλιστεί ικανοποιητικό επίπεδο διαφάνειας και τεχνογνωσίας και να αξιοποιηθούν οι αρμοδιότητες των Ρυθμιστικών Αρχών.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της MEDREG, ενώ στην ΕΕ ο σχεδιασμός της αγοράς και το επίπεδο ανάπτυξης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας καθιστούν δυνατή την αξιολόγηση και τον προγραμματισμό επενδύσεων έργων διασύνδεσης σύμφωνα με τις τιμές χονδρικής, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μια τέτοια προσέγγιση είναι πολύ πιο δύσκολη λόγω της έλλειψης ομαλότητας στη λειτουργία του συστήματος και της απουσίας αποτελεσματικών διασυνοριακών συνδέσεων.

Επιπλέον, η γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού κατά μήκος των ακτών της Μεσογειακής λεκάνης, η έλλειψη αποθεμάτων ασφαλείας στον τομέα της παραγωγής και η συνεχής αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καθιστούν ακόμη πιο περίπλοκη την ανάπτυξη μιας εναρμονισμένης προσέγγισης για την ανάπτυξη των δικτύων.

Η αξιολόγηση της κατάστασης σε εθνικό επίπεδο που πραγματοποιήθηκε από τη MEDREG ανέδειξε ότι μια περισσότερο ολοκληρωμένη αγορά ενέργειας θα αυξήσει την ενεργειακή απόδοση, θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ηλεκτρικής ενέργειας και θα ωφελήσει κυρίως τους πελάτες και τους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ μέσω του Eurasia Interconnector. Όπως υπογραμμίζεται, το έργο αυτό «θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου διαύλου ενέργειας από το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενοποιήσει τα δίκτυα ηλεκτρισμού σε δύο διαφορετικές ηπείρους, όντας η πρώτη ‘γέφυρα’ ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας».

Ο Eurasia Interconnector, σύμφωνα με τη MEDREG, έχει ιδιαίτερη σημασία για την ΕΕ, καθώς «θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου μέλους της ΕΕ που παραμένει πλήρως απομονωμένο χωρίς διασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου». Παράλληλα, θα δημιουργήσει «ένα ‘δίαυλο’ ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του οποίου η ΕΕ θα μπορεί να προμηθεύεται με ασφάλεια την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από τα αποθέματα φυσικού αερίου σε Κύπρο και Ισραήλ, καθώς και από τις υπάρχουσες υποδομές ΑΠΕ».

 

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης της MEDREG στα αγγλικά είναι διαθέσιμο εδώ.