EIA: Ισχυρή η Εξάρτηση του Μίγματος Ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ από τις Τιμές του Φυσικού Αερίου

EIA: Ισχυρή η Εξάρτηση του Μίγματος Ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ από τις Τιμές του Φυσικού Αερίου
της Χρ. Μήτση
Πεμ, 7 Φεβρουαρίου 2019 - 09:07

Το μίγμα καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά λόγω των διακυμάνσεων στο σχετικό κόστος των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής και των καυσίμων, αναφέρει 

 η ετήσια έκθεση Annual Energy Outlook 2019 (AEO2019) της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA), υπογραμμίζοντας ότι η προβλεπόμενη παραγωγή και δυναμικότητα επηρεάζονται σημαντικά από τις τιμές του φυσικού αερίου.

Τιμή του φυσικού αερίου για τους ηλεκτροπαραγωγούς και μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα παραγωγής (2000 - 2050)

 

Η έκθεση περιλαμβάνει προβλέψεις για την πορεία της ενεργειακής αγοράς των ΗΠΑ έως το 2050 βάσει ενός σεναρίου αναφοράς (reference case) και έξι ακόμη επιμέρους σεναρίων που αφορούν διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τις τιμές, την οικονομική δραστηριότητα, την τεχνολογική ανάπτυξη και τα εκτιμώμενα αποθέματα.

Στο σενάριο που προϋποθέτει υψηλά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και ανάπτυξη των τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας -μία ιδιαίτερη περίπτωση όπου οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα- το φυσικό αέριο τροφοδοτεί το 54% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ μέχρι το τέλος της περιόδου προβολής, το 2050. Στον αντίποδα, το σενάριο χαμηλών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και μειωμένης ανάπτυξης της σχετικής τεχνολογίας -το οποίο αποτελεί μία εξίσου ιδιαίτερη περίπτωση όπου οι τιμές του φυσικού αερίου είναι αυξημένες- το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ μειώνεται στο 21%.

Σε ετήσια βάση, το φυσικό αέριο το 2016 ξεπέρασε τον άνθρακα ως το καύσιμο που χρησιμοποιείται περισσότερο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς της EIA, το φυσικό αέριο παραμένει η κύρια πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050. Το 2018, το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 34% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής και η EIA προβλέπει ότι το μερίδιό του αυτό θα αυξηθεί στο 40% μέχρι το 2032, παραμένοντας στη συνέχεια σταθερό μεταξύ 39% και το 40% ως το 2050.

Τα μερίδια ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και πυρηνική ενέργεια μειώνονται σταδιακά, καθώς οι δύο αυτές πηγές ενέργειας καθίστανται λιγότερο ανταγωνιστικά από το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές. Η παραγωγή από ΑΠΕ αναμένεται ως το 2020 να έχει ξεπεράσει την αντίστοιχη από πυρηνική ενέργεια, ενώ ως τα μέσα της δεκαετίας του 2020 προβλέπεται να έχει ξεπεράσει και τον άνθρακα στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ, καθώς οι φορολογικές ελαφρύνσεις και το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου δρουν ενισχυτικά στην εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων.

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από επιλεγμένα καύσιμα στις ΗΠΑ (1990 - 2050)

 

Το μερίδιο του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του. Σχετικά χαμηλές τιμές φυσικού αερίου οδηγούν σε μεγαλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και κατασκευή περισσότερων μονάδων παραγωγής από φυσικό αέριο. Η τιμή του φυσικού αερίου που παραδόθηκε σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ το 2018 κινήθηκε κατά μέσο όρο στα $3,42 ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (Btu), ενώ το σενάριο αναφοράς της EIA προβλέπει ότι η τιμή αυτή θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα $5,36 ανά εκατομμύριο Btu το 2050.

Το σενάριο χαμηλών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και μειωμένης ανάπτυξης των τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας προβλέπει ότι το υψηλότερο κόστος εξόρυξης και η μικρότερη διαθεσιμότητα πόρων οδηγούν σε μικρότερη παραγωγή φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η τιμή του φυσικού αερίου για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αυξάνεται σε $8,62 ανά εκατομμύριο Btu το 2050. Αντίστροφα, στο σενάριο που προϋποθέτει υψηλά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας, γίνονται οι αντίθετες υποθέσεις για το κόστος και τη διαθεσιμότητα των πόρων φυσικού αερίου και εκτιμάται ότι οι τιμές του θα παραμείνουν αρκετά κάτω από τα $4,00 ανά εκατομμύριο Btu έως το 2050.

Λόγω των χαμηλότερων τιμών φυσικού αερίου που προβλέπονται στο σενάριο υψηλών αποθεμάτων και υψηλής τεχνολογικής ανάπτυξης, το μερίδιό του στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο που προβλέπεται στο σενάριο αναφοράς και διαμορφώνεται, όπως είναι αναμενόμενο, υψηλότερα από τα μερίδια των ΑΠΕ, του άνθρακα και της πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο υπερβαίνουν τις ΑΠΕ σε ότι αφορά την προσθήκη νέας παραγωγικής ισχύος, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό των υφιστάμενων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα και πυρηνική ενέργεια οδηγούνται σε τερματισμό της λειτουργίας τους. Η ηλεκτροπαραγωγή από πυρηνικούς σταθμούς είναι χαμηλότερη στο σενάριο υψηλών αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου και ανάπτυξης της τεχνολογίας, δεδομένου ότι σχεδόν το ήμισυ των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών των ΗΠΑ αναμένεται να τεθεί εκτός λειτουργίας ως το 2050.

 

Αθροιστική προσθήκη και απόσυρση ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος (2018 - 2050)

 

Στο περιβάλλον σχετικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου που διαμορφώνεται στην περίπτωση του σεναρίου χαμηλών αποθεμάτων πετρελαίου και αερίου και περιορισμένης τεχνολογικής ανάπτυξης, η ηλεκτροπαραγωγή βάσει φυσικού αερίου καθίσταται λιγότερο ανταγωνιστική έναντι αυτής από ΑΠΕ, αλλά και από μονάδες άνθρακα. Έτσι, οι ΑΠΕ και ο άνθρακας προβλέπεται, στην περίπτωση αυτή, να παρουσιάσουν αυξημένη συμμετοχή στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με το σενάριο αυτό, η αυξημένη εγκατάσταση νέων ηλιακών φωτοβολταϊκών και αιολικών μονάδων θα καταστήσει τις ΑΠΕ κυρίαρχη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ξεπερνώντας αρχικά τον άνθρακα έως τα μέσα της δεκαετίας του 2020 και στη συνέχεια εκτοπίζοντας το φυσικό αέριο από την κορυφή του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής πριν το 2030.

 

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από επιλεγμένες ανανεώσιμες πηγές (2010 - 2050)

 

Το σενάριο αναφοράς, αντίστοιχα, προβλέπει υψηλότερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα λόγω του τερματισμού λειτουργίας μικρότερου αριθμού μονάδων παραγωγής και των υψηλότερων ποσοστών αξιοποίησης των υφιστάμενων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα. Σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς, άνθρακας και φυσικό αέριο διατηρούν παρουσιάζουν συγκρίσιμα μερίδια στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής (λίγο υψηλότερα από 20%) κατά τα τελευταία 10 χρόνια της περιόδου προβολής (2041 - 2050), ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται στο 43%. Η ηλιακή και αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύουν, αντίστοιχα, το 22% και το 13% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ το 2050.