Σήμερα η Καταβολή του Επιδόματος Θέρμανσης στους Πρώτους Δικαιούχους

Σήμερα η Καταβολή του Επιδόματος Θέρμανσης στους Πρώτους Δικαιούχους
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 8 Φεβρουαρίου 2019 - 08:14

Σήμερα θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους που είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ οι υπόλοιποι θα μπορούν να κάνουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέχρι τέλος Μαΐου, με το επίδομα να καταβάλλεται σε αυτούς στις αρχές Ιουνίου.

Πρόκειται για μια ανάσα για τα νοικοκυριά, καθώς φέτος υπήρξε μια ανοδική τάση στην τιμή του πετρελαίου, σε σχέση με πέρυσι. Είναι ενδεικτικές οι τιμές σύμφωνα με στοιχεία της γενικής γραμματείας εμπορίου και προστασίας καταναλωτή. Ειδικότερα, στο νομό Αττικής η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις 6/2 βρισκόταν στο 1,010 ευρώ/λίτρο,  στο νομό Θεσσαλονίκης βρισκόταν στο 1,014, ευρώ /λίτρο, ενώ στη νησιωτική χώρα οι υψηλότερες τιμές παρατηρήθηκαν στο νομό Λέσβου με 1,196 ευρώ/λίτρο, στο νομό Σάμου με  1,143 ευρώ/ λίτρο και στο νομό Κυκλάδων με 1,180 ευρώ/λίτρο. Αξίζει να σημειωθεί, πως την ίδια περίοδο το 2018 οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στις ίδιες περιοχές διαμορφώνονταν ως εξής: στο 1,002 ευρώ/λίτρο στους νομούς Αττικής, και Θεσσαλονίκης, στο νομό Λέσβου στο 1,145 ευρώ/λίτρο, στις Κυκλάδες η τιμή βρισκόταν στο 1,150 ευρώ/ λίτρο και στο νομό Σάμου στο 1,106 ευρώ/λίτρο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το φετινό ποσό της επιδότησης είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. «Συγκεκριμένα, από 0,125€ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που ήταν πέρυσι, το φετινό ποσό αυξάνεται στο 0,160 € ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης». Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως αυξάνονται και τα περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους από 100.000€ σε 130.000€ για τους άγαμους και από 200.000€ σε 250.000€ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Επιπλέον, με βάση την υπουργική απόφαση δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα 12.000€ για άγαμο, 20.000€ για έγγαμο και 22.000€ για μονογονεϊκές οικογένειες, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000€ για κάθε τέκνο.

Σε κάθε περίπτωση το επίδομα θέρμανσης αποτελεί αναγκαίο μέτρο, καθώς αρκετά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα θέρμανσης. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat το ¼ του πληθυσμού δεν έχει επαρκή θέρμανση. Σχολιάζοντας πρόσφατα την έρευνα ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έκανε λόγο για «αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσε τα τελευταία 4 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όπως: -Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22% - Αύξηση του ΦΠΑ στο 24% εκτοξεύοντας την τιμή του πετρελαίου  -Μείωση, πολλαπλώς, του προϋπολογισμού για το επίδομα θέρμανσης  -Μείωση στο μισό του αριθμού των δικαιούχων του εν λόγω επιδόματος».