Προκλήσεις και Προοπτικές της Παγκόσμιας Αγοράς LNG για το 2019

Προκλήσεις και Προοπτικές της Παγκόσμιας Αγοράς LNG για το 2019
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 11 Φεβρουαρίου 2019 - 15:46

Το 2019 αναμένεται να είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον έτος για τις προοπτικές του υγροποιημένου φυσικού αερίου, σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Rystad Energy, η ραγδαία αύξηση της παραγωγής LNG, η επέλαση του αμερικανικού αερίου, με στόχο να ψαλιδιστεί η κυριαρχία των Ρώσων, η αλματώδης ζήτηση στην Ασία

οι διακυμάνσεις των τιμών, αλλά και η ανάγκη λήψης των τελικών επενδυτικών αποφάσεων για την κατασκευή νέων μονάδων, αποτυπώνουν ανάγλυφα τις εξελίξεις στον κλάδο. «Η παγκόσμια αγορά LNG προσανατολίζεται προς μια σημαντική αύξηση της προσφοράς για το τρέχον έτος, αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση της ικανότητας υγροποίησης αερίου των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της έρευνας αγοράς φυσικού αερίου της Rystad Energy, Κάρλος Τόρες- Ντίαζ. «Οι ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσουν μια σοβαρή πρόκληση για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, φέτος. Οι τιμές θα δεχτούν πιέσεις, λόγω της ευρωστίας  του εφοδιασμού, αλλά η αγορά αναμένεται να καταστεί πιο σφιχτή μετά το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτικές αποφάσεις για νέα έργα υγροποίησης αερίου, είναι επιτακτικό να ληφθούν το 2019, κατά τρόπο ώστε να καλύψουν τη μελλοντική ζήτηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η παγκόσμια παραγωγή LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά 11% και να ανέλθει στους 350 εκατ. Τόνους, φέτος, με τη συνολική ικανότητα υγροποίησης να αυξάνεται σε 434 εκατ. τόνους, δηλαδή, αυξημένη κατά σχεδόν 10%, έναντι του  2018. Ο κ. Τόρες-Ντίαζ επισήμανε ότι «αυτό οφείλεται, κυρίως, στην εκτέλεση νέων έργων στις ΗΠΑ, που αναμένεται να διπλασιάσουν τη συνολική δυναμικότητά τους, το 2019, καθιστώντας, με αυτό τον τρόπο, τη χώρα, στην τρίτη μεγαλύτερη σε ικανότητα εξαγωγής στον κόσμο, αφού θα ξεπεράσει την Μαλαισία στο σχετικό κατάλογο. Η Αυστραλία θα μπορούσε, επίσης, να ξεπεράσει το Κατάρ, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, το τρέχον έτος».

Οι αναλυτές της αγοράς προβληματίζονται, ωστόσο, για το αν η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου της στην Ευρώπη, φέτος, ή θα διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά, παρά τον κίνδυνο να υποτιμηθούν οι τιμές.

Παράλληλα, η συνολική ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ασία, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 884 Bcm έως το 2019, χάρη στην υψηλότερη κατανάλωση που καταγράφεται στην Κίνα και σε άλλες χώρες της Ηπείρου. Η Κίνα, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, αναμένεται να εισάγει φέτος, περίπου 87 Bcm LNG, ήτοι, ποσοστιαία αύξηση 21%, έναντι του 2018.

Επίσης, στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, η μείωση της ζήτησης λόγω της επαναλειτουργίας ορισμένων σταθμών πυρηνικής ενέργειας, αλλά και των ηπιότερων καιρικών συνθηκών, μπορεί να επιφέρει κάμψη των εισαγωγών LNG, φέτος, γεγονός που θα αντισταθμίσει τη συνολική αύξηση της Ασίας, πρόσθεσε ο κ. Τόρες-Ντίαζ.

Τέλος, σε συνάρτηση με το ύψος των τιμών του προϊόντος, ο ίδιος αναλυτής ανέφερε πως, οι τιμές του LNG, μετά και την στροφή των Αμερικανών σε αυτό, θα πρέπει να μειωθούν, σε σύγκριση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν την τελευταία διετία. Σύμφωνα με την έκθεση της Rystad Energy, οι τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν από το 2021, και για το λόγο αυτό απαιτείται να αυξηθεί η συνολική δυναμικότητα υγροποίησης, προκειμένου να αποκατασταθούν συνθήκες ισορροπίας στην αγορά.