Η αύξηση του κατωτάτου μισθών πάνω από την παραγωγικότητα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα του εγχωρίου προϊόντος. Οι παραγωγικές επενδύσεις βραδυπορούν απαισίως – ουδείς επενδύει σε μία χώρα με πληθυσμιακή συρρίκνωση. Οικονομική ανάπτυξη αναιμική μετά μία δεκαετία καταβαραθρώσεως.
Νέα προβλήματα συσσωρεύονται: Ο επίτροπος Μοσκοβισί προειδοποιεί (δηλαδή απειλεί) ότι η εκταμίευση των κερδών των Ευρωκεντρικών Τραπεζών, απ’ τα ομόλογα της Ελλάδος στο χαρτοφυλάκιο των – απαραίτητη κατά τ’ άλλα - , θα καθυστερήσει , ως αποτέλεσμα των υπαναχωρήσεων της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ+6 έναντι των συμφωνηθέντων με τους «θεσμούς» του ευρώ. Τα πρωτοφανή «πρωτογενή πλεονάσματα» εξαντλούνται ενώ έχουν στερεύσει τον δημόσιο τομέα από ρευστότητα. Ο δανεισμός στις αγορές με υψηλό επιτόκιο φανερώνει έλλειψη διεθνούς εμπιστοσύνης και δυσκολίες χρηματοδοτήσεως από το εξωτερικό ,εις περίπτωσιν «αιφνιδίας» επιδεινώσεως του ελλείμματος στο ανισοζύγιον εξωτερικών πληρωμών – της γνωστής αφετηρίας πάσης κρίσεως στην Ελληνική οικονομία, αρχαιώθεν.
Πάνω απ’ όλα ,η πολιτική αβεβαιότης εντείνεται από την απώλεια της της κυβερνήσεως της «Αρχής της Δεδηλωμένης» που από την εποχή του Χαριλάου Τρικούπη είχε γίνει σεβαστή απ’ όλα τα κόμματα ,πλην του σήμερον κυβερνώντος την Ελλάδα.
Είναι εν τούτοις πασιφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικώς ο πρωθυπουργός σ.Α.Τσίπρας έχει χάσει και την λαϊκή υποστήριξη - αν την είχε ποτέ. Οι εξωτερικές προκλήσεις αποτελούν πρόσθετο παράγοντα πιέσεων διά την διευθέτηση εκκρεμοτήτων που δεν είναι βέβαιον ότι η κυβέρνηση μπορεί ν’ αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα και για «βιώσιμες λύσεις» , στο Αιγαίον , στο Κυπριακό , στην διαχείριση της ελαττωματικής συμφωνίας των Πρεσπών κλπ.
Με άλλα λόγια και ειδυλλιακές να’ σαν οι πολιτικές συνθήκες , ένα εξάμηνο προ της συνταγματικής εκπνοής της παρούσης βουλής , πάλι θα επεβάλετο η άμεση προσφυγή στις κάλπες για την ανανέωση της θητείας των αντιπροσώπων του έθνους.
Ο Ουϊστων Τσώρτσιλ έλεγε ότι το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας βαρύνεται με πολλές ατέλειες αλλά έχει μία αρετή: την δυνατότητα άμεσης προσφυγή στις κάλπες εις περίπτωσιν πολιτικού αδιεξόδου , οπότε ο λαός εκφέρει τις προτιμήσεις του – κι’ ο ίδιος την πλήρωσε αν και «Πατέρας της Νίκης» το 1945.
Η άμεση κήρυξη εκλογών θα εξαλείψει την πολιτική αβεβαιότητα στην χώρα και θ’ απαλλάξει την κυβερνώσα παρέα από το άγχος της εξευρέσεως λύσεων σε σύνθετα προβλήματα που επί τέσσαρα χρόνια δεν ημπόρεσε να λύσει. Διαφορετικά θα φέρει βαρεία ευθύνη για την επικειμένη κατάρρευση των Τραπεζών.
(*) «Εδώ κι πάντοτε».