Η Γερμανία πιθανότατα θα κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), δήλωσε χθες, Τρίτη, ο υπουργός Οικονομίας, Peter Altmaier, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού των ΗΠΑ τη στιγμή που το Βερολίνο εξακολουθεί να υποστηρίζει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Η Γερμανία και οι ΗΠΑ μοιράζονται το ενδιαφέρον για τον ασφαλή και αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό», ανέφερε ο Altmaier σε δήλωσή του τη Δευτέρα, παραμονή της συνάντησής του με τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας, Dan Brouillette.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται εδώ και καιρό στον αγωγό Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου προωθείται από τη ρωσική Gazprom. Πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Λιθουανίας, βλέπουν επίσης το νέο αυτό αγωγό ως απειλή για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης και ως μέσο περαιτέρω ενίσχυσης της επιρροής της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου.

Η Γερμανία, ωστόσο, είναι η χώρα στην οποία θα καταλήγει ο Nord Stream 2, ακολουθώντας τον υφιστάμενο αγωγό Nord Stream που συνδέει Ρωσία και Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Το Βερολίνο υποστηρίζει τον αγωγό Nord Stream 2 και θεωρεί το έργο ως ένα ιδιωτικό εμπορικό εγχείρημα που θα βοηθήσει τη Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη συνολικά να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου.

Αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες -  ENGIE, η OMV, η Shell, καθώς και οι γερμανικές Uniper και Wintershall- είναι εταίροι της Gazprom στο έργο για τον αγωγό Nord Stream 2.

Μιλώντας χθες σε συνέδριο για τις εισαγωγές LNG που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι εξετάζονται διεξοδικά και τα τρία προτεινόμενα έργα για την κατασκευή τερματικών σταθμών εισαγωγής LNG στη Γερμανία.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι τουλάχιστον δύο από τα τερματικά θα υλοποιηθούν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Altmaier.

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε, επίσης, ότι οι τερματικοί σταθμοί και οι εισαγωγές LNG είναι ένα απολύτως διακριτό ζήτημα από τον αγωγό Nord Stream 2.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Brouillette, επίσης παρών στο συνέδριο του Βερολίνου, ανήρτησε στο Twitter: «Η ενεργειακή ασφάλεια απαιτεί ενεργειακή διαφοροποίηση -διαφοροποίηση του εφοδιασμού, των χωρών που παρέχουν αυτόν τον εφοδιασμό και των διαδρομών που ακολουθεί ο εφοδιασμός. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Γερμανίας να αυξήσει την ενεργειακή της διαφοροποίηση μέσω της κατασκευής τερματικών σταθμών LNG - ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν προορισμό για το LNG των ΗΠΑ!»