Σε διαδικασίες αναγκαστικής διαχείρισης της λιπασματοβιομηχανίας των ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΠΑ. Πηγές της δημόσιας επιχείρησης επισημαίνουν ότι ήδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις της ΔΕΠΑ με γνωστές ελεγκτικές εταιρείες και όπως υποστηρίζουν το θέμα 

της αναγκαστικής διαχείρισης είναι ώριμο πλέον ώστε να τεθεί για τελικές αποφάσεις στα αρμόδια εταιρικά όργανα. Το «καυτό» ζήτημα των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ (σήμερα φτάνει τα 130 εκατ. ευρώ) είχε οδηγήσει την Εισαγγελία Αθηνών σε άσκηση ποινικής δίωξης κατά Λ. Λαυρεντιάδη και συνεργατών του, αλλά και σε βάρος του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ κ. Θ. Κιτσάκο για το αδίκημα της απιστίας.

Τη στιγμή ωστόσο, που κρίσιμα ζητήματα, όπως των ELFE, ή των χρεών της  Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κ.ά. παραμένουν ανοιχτά,  η ΔΕΠΑ «βράζει» και για τα εργασιακά θέματα, εν όψει ιδιωτικοποίησης. Η νομοθετική πρόταση που προωθείται για τη διάσπαση του ομίλου, έχει πυροδοτήσει σοβαρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Το σχέδιο νόμου βρίσκεται στην τελική του μορφή από τις αρχές του έτους (προβλέπει ότι η ΔΕΠΑ θα διασπαστεί σε δύο εταιρείες ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, ιδιοκτησιακά πλήρως διαχωρισμένες), με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας να προσδιορίζεται εντός τριμήνου. Εκτός απροόπτου, το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, τις επόμενες ημέρες. 

Στη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περιέλθει όλη η εμπορική δραστηριότητα, περιλαμβανομένης της χονδρικής και λιανικής, δηλαδή και το σκέλος της ΕΠΑ Αττικής, με τα σενάρια για ξεχωριστή πώλησή της απομακρύνονται. Στη ΔΕΠΑ Υποδομών θα παραμείνουν τα δίκτυα διανομής και τα έργα υποδομών στα οποία συμμετέχει η ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η συγκεκριμένη εξέλιξη εγγυάται ότι οι υποδομές φυσικού αερίου της χώρας θα παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΠΑ και στις θυγατρικές της εκφράζουν τον φόβο ότι η προωθούμενη κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η άρνηση υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης (ΕΣΣΕ) στην ΕΔΑ και η καταγγελία της υπογραφείσας ΕΣΣΕ στη ΔΕΔΑ ανοίγουν τον δρόμο για απολύσεις υφιστάμενου και προλήψεις νέου προσωπικού.

Συνδικαλιστικές πηγές αναφέρουν ότι σε συναντήσεις που είχαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, εξασφάλισαν τη δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη ότι στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί ειδική ρύθμιση που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στα δίκτυα. Μάλιστα, ο υπουργός, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεσμεύτηκε ότι στις θυγατρικές του ομίλου θα προχωρήσουν σε προσλήψεις συμβασιούχων της υφιστάμενης ΔΕΠΑ (κάνουν λόγο ακόμη και για 200 άτομα), ώστε να παραμείνουν ως "αορίστου χρόνου" στις δύο νέες εταιρείες που θα προκύψουν την επόμενη μέρα της διάσπασης. Δεν είναι τυχαίο ότι, εκπρόσωποι των εργαζομένων και κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για προεκλογικό …άρωμα.

Από την πλευρά τους, κύκλοι των μετόχων, αρνούνται να τοποθετηθούν και παραπέμπουν στην κυβέρνηση για τις προωθούμενες νομοθετικές αλλαγές, επισημαίνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, αποτελεί προτεραιότητα η αξιοποίηση των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, σε κλίμα εργασιακής ειρήνης και συναίνεσης.