Επικεφαλής BP: Η Αμερικανική Σχιστολιθική Βιομηχανία Δρα ως «Ανεγκέφαλη Αγορά»

Επικεφαλής BP: Η Αμερικανική Σχιστολιθική Βιομηχανία Δρα ως «Ανεγκέφαλη Αγορά»
της Χρ. Μήτση
Πεμ, 28 Φεβρουαρίου 2019 - 09:17

Ο διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού ενεργειακού κολοσσού BP, Bob Dudley, χαρακτήρισε τη βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ ως μια «ανεγκέφαλη αγορά» που ανταποκρίνεται μόνο στις μεταβολές των τιμών του πετρελαίου, αντί να εξετάζει την παγκόσμια δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης.

«Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που ανταποκρίνεται αποκλειστικά στα σημάδια της αγοράς, όπως μια ανεγκέφαλη αγορά, απλά αντιδρά στις μεταβολές των τιμών», δήλωσε ο Dudley την Τρίτη στο συνέδριο της Διεθνούς Εβδομάδας Πετρελαίου που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Ο Dudley σημείωσε ότι ενώ η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία αργού παγκοσμίως -δηλαδή η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία- προσαρμόζουν τα επίπεδα παραγωγής τους σε σχέση με την υπερπροσφορά ή τις περικοπές στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η αμερικανική αγορά σχιστολιθικού πετρελαίου «ανταποκρίνεται μόνο στις τιμές του πετρελαίου».

Η βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ συχνά ανταποκρίνεται γρήγορα στις τιμές, καθώς οι παραγωγοί προσαρμόζουν ταχύτατα την παραγωγή τους Οι Αμερικανοί παραγωγοί αργού προσθέτουν ή περικόπτουν την παραγωγή τους συχνά βάσει των εβδομαδιαίων διακυμάνσεων που παρατηρούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται κάθε Παρασκευή από την Baker Hughes.

Ωστόσο, το σχιστολιθικό πετρέλαιο έχει καταστήσει τις ΗΠΑ το μεγαλύτερο παραγωγό αργού πετρελαίου παγκοσμίως μέσα σε μία μόλις δεκαετία, καθώς η παραγωγή αργού στη χώρα αυξήθηκε από 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2008 στο ιστορικό υψηλό των 12 εκατ. βαρελιών ημερησίως για την εβδομάδα που λήγει στις 15 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (EIA).

Ο αμερικανικός σχιστόλιθος επωφελείται, επίσης, από τις συντονισμένες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν αποφασίσει δύο φορές να μειώσουν τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου τους, προκειμένου να μετριάσουν την υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και να αυξήσουν τις τιμές του αργού.

Ο αμερικανικός σχιστόλιθος χρειάζεται οι τιμές του αργού να διατηρούνται πάνω από $40 το βαρέλι για να είναι βιώσιμος, ενώ οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου ωφελούν τις αμερικανικές εταιρείες σχιστόλιθου, εξασφαλίζοντας αυξημένη παραγωγή και υψηλότερα κέρδη.

Μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου με πτώση κάτω από τα $30 το βαρέλι τον Ιανουάριο του 2016, 250 εταιρείες πετρελαίου στις ΗΠΑ χρεοκόπησαν, γεγονός που οδήγησε σε απώλειες επενδύσεων ύψους $250 δισ.

Υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, οι χώρες - μέλη του OPEC και οι παραγωγοί εκτός καρτέλ -με κύρια τη Ρωσία- συμφώνησαν στις 10 Δεκεμβρίου 2016 να μειώσουν την προσφορά τους κατά περίπου 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά τη διάρκεια του 2017, προκειμένου να μετριαστεί η υπερπροσφορά αργού στην παγκόσμια αγορά, πρωτοβουλία που τελικά απέδωσε την προσδοκώμενη αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του ένωσαν τις δυνάμεις τους για δεύτερη φορά στις 7 Δεκεμβρίου 2018, όταν συμφώνησαν να μειώσουν τη συνολική παραγωγή τους κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τους πρώτους έξι μήνες του 2019.

Η δεύτερη προσπάθεια Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας έχει ήδη αρχίσει να μειώνει κάπως την υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέγραψαν υψηλό τριμήνου στις 22 Φεβρουαρίου.