Έντονη κινητικότητα παρατηρείται σε ότι αφορά τους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την Κομισιόν να πιέζει για εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου πριν τη λειτουργία του Nord Stream 2 και τη Ρωσία να ζητά εγγυήσεις για την επέκταση του Turkish Stream. Συγκεκριμένα, ο Ντμινίκ Ριστορί, γενικός διευθυντής του γενικού διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για ενεργειακά ζητήματα δήλωσε μετά τη σύνοδο των υπουργών ενέργειας της ΕΕ ότι η τροποποιημένη οδηγία για το φυσικό αέριο της ΕΕ πρέπει να εφαρμοστεί πριν τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός

φυσικού αερίου Nord Stream 2 και να ισχύσει για το εν λόγω έργο. «Ναι, υπολογίζουμε ότι θα τεθεί σύντομα σε ισχύ, πριν ολοκληρωθεί ο αγωγός Nord Stream 2, δηλαδή η οδηγία για το φυσικό αέριο θα εφαρμοσθεί για τον εν λόγω έργο», δήλωσε ο Ντομινίκ Ριστορί.

Υπενθυμίζεται ότι γενικός στόχος της οδηγίας για το φυσικό αέριο είναι να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες που διέπουν την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ ισχύουν για τις γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ κράτους - μέλους και τρίτης χώρας, μέχρι τα σύνορα της επικράτειας του κράτους - μέλους και των χωρικών του υδάτων. Αυτό, υποστηρίζει η ΕΕ, θα καταστήσει το νομικό πλαίσιό της πιο συνεπές, θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα εξασφαλίσει ασφάλεια δικαίου για τους επενδυτές υποδομών φυσικού αερίου και για τους χρήστες του δικτύου.

Από την πλευρά της η Ρωσία προτάσσει το ζήτημα των εγγυήσεων εκ μέρους της ΕΕ προκειμένου να επεκταθεί ο αγωγός Turkish Stream μέχρι τη Βουλγαρία. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι Ρωσία και Βουλγαρία μπορούν να συνεχίσουν το διάλογο για την επέκταση του Turkish Stream ώστε να φθάσει στη Βουλγαρία, εφόσον υπάρξουν ισχυρές εγγυήσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντμίτρι Μενβέντεφ, αναφερόμενος στον αγωγό Turkish Stream, υπογράμμισε ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη την εμπειρία που είχαμε πριν από μερικά χρόνια η οποία δεν ήταν και η πιο ευχάριστη. Και εννοώ την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τον αγωγό South Stream. Για αυτό και μπορούμε να συζητήσουμε για περαιτέρω βήματα μόνο αφότου δοθούν εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε και το έργο αυτό μελλοντικά να μην αποτύχει».

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ακύρωσε την κατασκευή του αγωγού South Stream το 2014, μετά από σοβαρές αντιδράσεις των Βρυξελλών. Μέσω του South Stream, το ρωσικό φυσικό αέριο θα έφθανε στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.

Ο Μενβέντεφ σημείωσε παράλληλα ότι η Ρωσία και η Βουλγαρία πρέπει να επικεντρώσουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε τις δηλώσεις του Βούλγαρου ομολόγου του, όταν αναφέρθηκε στα σχέδιά του για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών MIG-29 και Su-25, λέγοντας ότι τα μαχητικά είναι το πιο απλό από τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις. «Τα μαχητικά θα έρχονται πάντα, αλλά το κύριο είναι να φθάσει το αέριο και να λειτουργούν οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom πάντως δε σχεδιάζει να συμμετάσχει στον ενεργειακό κόμβο Balkan, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, μετά τη συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού με το Βούλγαρο ομόλογο του.

«Η Gazprom δε συμμετέχει σ’ αυτό το έργο. Όλες μας οι εφεδρείες σε φυσικό αέριο στην περιοχή αυτή έχουν δεσμευθεί με συμβόλαια σε μακροπρόθεσμη βάση», δήλωσε ο Μίλερ.