«Πώς θα καταφέρουμε να εφεύρουμε το μέλλον»: αυτός είναι ο τίτλος ενός άρθρου που υπογράφει ο Μπιλ Γκέιτς για λογαριασμό του Technology Review του γνωστού αμερικανικού πανεπιστημίου MIT. Ο αμερικανός μεγιστάνας και φιλάνθρωπος θεωρεί πως οι νέες τεχνολογίες αιχμής θα έχουν ως στόχο τους 

να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας– πάντα σε σχέση με το παρελθόν, όπου οι καινοτόμες εφευρέσεις στόχευαν κυρίως στην επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής.

Οπως σημειώνει, ελπίζει ότι η σχετική λίστα «στο άμεσο μέλλον θα επικεντρωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην ευημερία. Πώς θα κάνουμε τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους»;

Και στη συνέχεια παραθέτει το δικό του Τοπ 10, το οποίο συνυπογράφουν οι συντάκτες του Technology Review:

1. Επιδέξια ρομπότ

Τα ρομπότ, εκτός από το να σκέφτονται πολύ γρήγορα, μαθαίνουν να χειρίζονται καλύτερα και τα αντικείμενα του φυσικού κόσμου. Και αν τα ρομπότ μάθουν να κινούνται καλύτερα μέσα στο χάος της καθημερινότητας μας, θα μπορούν να εκτελέσουν πολύ περισσότερες (χρήσιμες για τον άνθρωπο) εργασίες.

 

2. Πυρηνική ενέργεια νέας γενιάς

Προηγμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες σύντηξης και σχάσης κοντεύουν να γίνουν πραγματικότητα, με προφανή στόχο να κάνουν ασφαλέστερη και φθηνότερη την ατομική ενέργεια.

 

3. Πρόβλεψη πρόωρων τοκετών

Με μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούμε να προβλέψουμε αν μια έγκυος γυναίκα κινδυνεύει να γεννήσει πρόωρα. Πάνω από 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο παγκοσμίως – αποτελεί και την κύρια αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των πέντε ετών.

 

4. Σκανάρισμα του εντέρου με χάπι

Μία μικρή, καταπόσιμη συσκευή θα μπορεί να λαμβάνει λεπτομερείς εικόνες του εντέρου χωρίς αναισθησία, ακόμη και σε βρέφη. Η συσκευή θα διευκολύνει την παρακολούθηση και τη μελέτη ασθενειών του εντέρου, όπως αυτή που εμποδίζει εκατομμύρια παιδιών σε φτωχές χώρες να αναπτυχθούν σωστά.

 

5. Προσωποποιημένα εμβόλια για τον καρκίνο

Με τις συμβατικές χημειοθεραπείες να επιβαρύνουν σοβαρά και τα υγιή κύτταρα και να μην είναι πάντοτε αποτελεσματικές κατά των όγκων, η νέα αυτή τεχνολογία θα συντελέσει έτσι ώστε οι φυσικές άμυνες του οργανισμού μας να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν και να καταστρέψουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αναγνωρίζοντας τις μεταλλάξεις που είναι διαφορετικές σε κάθε όγκο.

 

6. Μπιφτέκια χωρίς αγελαδινό κρέας

Η κτηνοτροφία προκαλεί καταστροφική αποψίλωση των δασών, ρύπανση των υδάτων και εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Έτσι, τόσο οι εργαστηριακές όσο και οι φυτικές εναλλακτικές λύσεις θα προσεγγίσουν τη γεύση και τη θρεπτική αξία του πραγματικού κρέατος χωρίς την αντίστοιχη περιβαλλοντική καταστροφή, ειδικά έως το 2050 όπου η κατανάλωση κρέατος από την ανθρωπότητα θα έχει αυξηθεί κατά 70% (!) σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2005.

 

7. Εξυπνος συλλέκτης διοξειδίου του άνθρακα

Πρακτικοί και οικονομικά προσιτοί τρόποι δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα είναι μάλλον ένας από τους τελευταίους βιώσιμους τρόπους για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και μαζί η περιβαλλοντική «κατηφόρα» του πλανήτη μας.

 

8. Ηλεκτροκαρδιογράφημα στον καρπό

Θα είναι πλέον πολύ πιο εύκολο για όλους να παρακολουθούν συνεχώς τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού τους με φορητές συσκευές, μια πρόοδος που θα μπορούσε να μετατρέψει τα κινητά μας τηλέφωνα σε ιατρικές συσκευές, βοηθώντας για παράδειγμα στην πρόγνωση των καρδιακών προσβολών.

 

9. Αποχέτευση χωρίς υπονόμους

Ενεργειακά αποδοτικές τουαλέτες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς σύστημα αποχέτευσης και να επεξεργάζονται τα απόβλητα επί τόπου, κάτι εξαιρετικά σημαντικό καθώς πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα και πολλοί θάνατοι οφείλονται σε ασθένειες που προκαλούνται από αυτό.

 

10. Τεχνητή νοημοσύνη με ανθρώπινη ομιλία

Η τεχνολογική πρόοδος θα κάνει τις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης καλύτερες στην κατανόηση και εκφώνηση της ανθρώπινης γλώσσας. Έτσι, θα εφευρεθούν «ψηφιακοί βοηθοί», που θα μπορούν να εκτελούν λειτουργίες, όπως το να κάνουν κρατήσεις σε εστιατόρια ή να συντονίζουν τις ταχυδρομικές παραδόσεις πακέτων.

 

(Protagon.gr)