Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιόχαν Μάρτενς, εργάζεται πάνω στο συγκεκριμένο ηλιακό πάνελ υδρογόνου τα τελευταία δέκα χρόνια. Όταν ξεκίνησαν, ήταν σε θέση να παράγουν μόνο μικρές ποσότητες αερίου υδρογόνου, αλλά τώρα οι φυσαλίδες αερίου είναι ορατές πάνω στον πίνακα κάτω από τον ήλιο.
«Πρόκειται για έναν πραγματικά μοναδικό συνδυασμό φυσικής και χημείας», εξήγησε ο Μάρτενς. «Για ένα ολόκληρο έτος, ο πίνακας παράγει κατά μέσο όρο 250 λίτρα την ημέρα, το οποίο είναι παγκόσμιο ρεκόρ», πρόσθεσε.
Ο Μάρτενς εκτιμά ότι 20 ηλιακοί συλλέκτες θα μπορούσαν να παράσχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να θερμάνουν ένα σπίτι για ένα χρόνο, με πλεόνασμα ενέργειας και για το επόμενο έτος.
Η ομάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη να κατασκευάσει τα πάνελ για εμπορική χρήση, αλλά ετοιμάζεται για δοκιμαστική λειτουργία σε ένα σπίτι στη Φλάνδρα. Εάν η δοκιμή στεφθεί με επιτυχία, οι ερευνητές σχεδιάζουν να επεκτείνουν τις δοκιμές τους σε μια ολόκληρη γειτονιά.
Όντας ένα εξαιρετικά εύφλεκτο αέριο, το υδρογόνο μπορεί να είναι επικίνδυνο αν δεν χειριστεί σωστά. Οι Βέλγοι επιστήμονες ανέφεραν όμως ότι οι ίδιοι κίνδυνοι συνδέονται και με το φυσικό αέριο. Το υδρογόνο που παράγεται από τα ηλιακά πάνελ αποθηκεύεται σε μια δεξαμενή πετρελαίου που είναι εγκατεστημένη κοντά στο σπίτι.
Αν και αυτή η τεχνολογία είναι πολλά υποσχόμενη και παράγει μηδενικές εκπομπές άνθρακα, το κόστος των ηλιακών συλλεκτών, των δεξαμενών αποθήκευσης και της εγκατάστασης παραμένει άγνωστο.