εθνικής ενεργειακής στρατηγικής. Κι ενώ ο πολιτικός χρόνος ξεκινούσε με αυτό τον στόχο, στην πράξη, οι ιδεολογικές διαφορές και οι διαφορετικές προσεγγίσεις και προτεραιότητες, δεν επέτρεπαν τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής που να υλοποιείται απρόσκοπτα και σταθερά, πάνω από κόμματα και πολιτικά κόστη, προς όφελος της χώρας. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι τα στρατηγικής σημασίας ενεργειακά σχέδια είναι διαχρονικά και μακρόπνοα και ξεπερνούν τις θητείες των Υπουργών Ενέργειας, που, όπως φαίνεται, στη χώρα μας αλλάζουν κάθε ενάμιση χρόνο. Για παράδειγμα, ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου είναι από το 2013 έως σήμερα ο ίδιος ενώ για το ίδιο διάστημα η χώρα μας έχει αλλάξει πέντε!» και πρόσθεσε:
«Επομένως, ακούγεται παράδοξο να ακούει κανείς τη σημερινή κυβέρνηση να περηφανεύεται για τη μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, αναφέροντας έργα όπως ο αγωγός TAP, ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG στην Ρεβυθούσα, ο αγωγός φυσικού αερίου East Μed, η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όταν αυτά τα έργα, που σχεδιάστηκαν και δρομολογήθηκαν την περίοδο 2013-2014, υπονομεύθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως έργα που δεν προσφέρουν στη χώρα μας οφέλη, ή που δεν προάγουν και δεν προασπίζουν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού σε μία χρονική στιγμή που γινόταν μία πολύ σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης του νέου ενεργειακού ρόλου της χώρας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα έπρεπε η προσπάθεια αυτή να είναι υπερκομματική.»
Επιστρέφοντας στο σήμερα, η κα Σδούκου, μιλώντας από το βήμα της πολύ σημαντικής Ημερίδας του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με θέμα «Η Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβαασης», αναφέρθηκε διεξοδικά στα βήματα που έχει να κάνει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς και την υποχρεωτική στροφή της στις ΑΠΕ, ενώ τόνισε, τη σημασία της πρόβλεψης του ΙΕΝΕ για την υψηλή εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές ενέργειας, σε συνάρτηση με την τροχιά ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η κα. Σδούκου επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην κύρωση των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Κρήτη και υπογράμμισε πως η εθνική προσπάθεια στην ενεργειακή πολιτική οφείλει να δρομολογηθεί πάνω σε 4 κατευθύνσεις.
Στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή ως πύλης εισόδου και ασφαλούς διαμετακόμισης ενεργειακών πρώτων υλών και στην εκμετάλλευση των εγχώριων πηγών υδρογονανθράκων.
Στην απελευθέρωση των αγορών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, γεγονός που θα επιτρέψει την είσοδο νέων παικτών στην υφιστάμενη κλειστή ελληνική αγορά, μειώνοντας το κόστος ενέργειας ώστε να είναι προσιτό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ανταγωνιστικό με άλλα γειτονικά κράτη.
Στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθιστώντας απλή και ηλεκτρονική την διαδικασία αδειοδότησης, καθώς και στην παροχή κινήτρων και χρηματοδοτικών εργαλείων για εξοικονόμηση ενέργειας σε σπίτια και στον κτιριακό τομέα και στην προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη.
Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Σύμβουλος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Προέδρου της ΝΔ και Μέλος του ΔΣ της ΕΔΕΥ, είναι δικηγόρος και στέλεχος της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Κατέχει πτυχίο Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Πανεπιστήμιο του Bristol, στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο και από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις Ευρωπαϊκές & Οικονομικές Σπουδές.
Το 2010 παρακολούθησε ειδικό πρόγραμμα σπουδών Δημόσιας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Harvard. Από το 2004 ασκεί καθήκοντα ειδικής νομικής Συμβούλου σε θέματα Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος στα αρμόδια Υπουργεία. Έχει διατελέσει Σύμβουλος του Υφυπουργού στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, Σύμβουλος του Υπουργού στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στη συνέχεια Νομικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας.