G. Cohen: "Ο Πομπέο Πρωτοστατεί στις Προσπάθειες των ΗΠΑ για Μεταφορά του Αερίου της Αν. Μεσογείου στην ΕΕ"

G. Cohen: Ο Πομπέο Πρωτοστατεί στις Προσπάθειες των ΗΠΑ για Μεταφορά του Αερίου της Αν. Μεσογείου στην ΕΕ
energia.gr
Τρι, 12 Μαρτίου 2019 - 07:56

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν θερμά τα σχέδια για την ανάπτυξη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την εξαγωγή τους στην Ευρώπη, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία. Αυτό τονίζει η κορυφαία Ισραηλινή εμπειρογνώμων για θέματα ενέργειας, κ. Gina Cohen, από τους κεντρικούς ομιλητές της πρόσφατης Ημερίδας του ΙΕΝΕ με θέμα την Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης 

(2nd IENE Colloquium on “The Geopolitics of Energy Transition”), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Αμφιθέατρο "Γιάννος Κρανιδιώτης".

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στη New Europe, την οποία έδωσε, στο περιθώριο της Ημερίδας του ΙΕΝΕ, στον έγκριτο δημοσιογράφο για ενεργειακά θέματα κ. Κωστή Γερόπουλο, η κ. Cohen, Consultant to the Natural Gas Industry, Israel, τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ υποστηρικτικές στα σχέδια αυτά και σίγουρα θέλουν να εξουδετερώσουν το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Άρα, όπως σημειώνει, αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ είναι "να έχουν αμερικανικό αέριο στην Ευρώπη και θέλουν να έχουν άλλες πηγές αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη". Η Gina Cohen, σύμβουλος της βιομηχανίας φυσικού αερίου στο Ισραήλ, δήλωσε σε συνέντευξή της στο περιθώριο της διάσκεψης Ινστιτούτου Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (IENE) στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου σχετικά με τη γεωπολιτική της μετάβασης στην ενέργεια.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε στις 6 Μαρτίου ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ για να προωθήσει το σχέδιο εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη με εταίρους τους Κύπριους και τους Ελλαδίτες.

Όπως τόνισε, μιλώντας στη New Europe, η κ. Cohen, η Ουάσιγκτον επιθυμεί να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. "Έχετε την Κύπρο και την Ελλάδα και το Ισραήλ και την Ιορδανία και την Αίγυπτο - έτσι [οι ΗΠΑ] θέλουν αυτές τις χώρες να συνεργαστούν από κοινού και θα ήθελαν το φυσικό αέριο να πάει σίγουρα στην Ευρώπη. Έχουν λοιπόν όλα τα συμφέροντα: είναι αμερικανικές εταιρείες που εμπλέκονται, είναι το ότι συνεργάζονται όλοι αυτοί οι σύμμαχοι μαζί και καθώς και το ότι φτάνει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη", δήλωσε η Gina Cohen στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΙΕΝΕ, προσθέτοντας: "Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πολύ την αποστολή αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη είτε μέσω του αγωγού East Med είτε μέσω LNG από την Αίγυπτο ή την Κύπρο".

Η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Ιταλία συζητούν για το πρότζεκτ του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από ισραηλινά και κυπριακά πεδία φυσικού αερίου στην Ελλάδα και από εκεί την Ιταλία, ενώ αναμένεται σύντομα οι χώρες αυτές να υπογράψουν διακυβερνητική συμφωνία. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Ισραηλινή ειδικός, το εν λόγω πρότζεκτ είναι πολύ περίπλοκο τεχνικά και εμπορικά.

Σύμφωνα με την κ. Cohen, η πρώτη φάση ανάπτυξης του Leviathan υποτίθεται ότι δεν είναι μέρος του αγωγού EastMed. Όπως διευκρινίζει από την παραγωγή της Φάσης 1Α του Leviathan ένα μέρος πρόκειται να διοχετευθεί στην ισραηλινή αγορά, 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως στην Ιορδανία και 3,5 δις bcm στην Αίγυπτο, οπότε δεν υπάρχει αέριο στην Φάση 1 για μεγάλες εξαγωγές. "Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η φάση 1Β χρειάζονται άλλα 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και αυτά τα 9 bcm θα μπορούσαν να πάνε είτε στην Αίγυπτο είτε θα μπορούσαν να πάνε στην Τουρκία ή να αποθηκευθούν σε εγκατάσταση LNG ή θα μπορούσαν να διοχετευθούν στον αγωγό EastMed, ή σε οποιοδήποτε από αυτά τα έργα", εξηγεί η Cohen.

Αναφερόμενη στην ανακοίνωση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Exxon Mobil στις 28 Φεβρουαρίου, η οποία αναφέρει ότι η εταιρεία έχει κάνει την τρίτη μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου στον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια από τις ακτές της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο στο Γλαύκος-1, η κ. Cohen επισημαίνει ότι ενώ η ανακάλυψη δεν αλλάζει αναγκαστικά τους όρους του παιχνιδιού όσον αφορά τις εξαγωγές, αλλάζει τους όρους επειδή ανανεώνει το ενδιαφέρον για την περιοχή, ενώ, επίσης, αφορά μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. "Ανανεώνει το ενδιαφέρον για το Λίβανο, στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Δείχνει ότι ολόκληρη η λεκάνη είναι περιέχει φυσικό αέριο και αυτό είναι καλό. Εάν ήταν άλλο ένα αποτυχημένο πεδίο, τότε θα προκαλούσε, κατά κάποιον τρόπο, μία επιβράδυνση σε μία περαιτέρω εξερεύνηση. Πιθανώς οι εταιρείες θα συνεχίσουν να κάνουν γεωτρήσεις, γι 'αυτό και αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού από την άποψη των γεωτρήσεων" υπογραμμίζει η κ. Gina Cohen, προσθέτοντας: "Στις εξαγωγές δεν είναι ακόμα game changer γιατί πρόκειται να χρειαστούν τουλάχιστον ένα ακόμη ή δύο χρόνια για να μάθουμε αν υπάρχει αρκετό αέριο στην Κύπρο για να κατασκευαστεί ένας εντελώς νέος αυτόνομος σταθμός LNG".

Πράγματι, η κ. Cohen επισημαίνει ότι η ανακάλυψη της Exxon στα ανοικτά της Κύπρου ανανεώνει το ενδιαφέρον για την κατασκευή εγκαταστάσεων LNG στη Μεγαλόνησο. "Τώρα που η Exxon ανακάλυψε φυσικό αέριο, αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να χτίσουν μια εγκατάσταση LNG στην Κύπρο. Δεν νομίζω ότι η Exxon ενδιαφέρεται να κατασκευάσει έναν αγωγό μέχρι την Ευρώπη. Προτιμούν να κάνουν το LNG και μπορούν να μεταφέρουν το LNG στους πελάτες τους σε όλο τον κόσμο", τονίζει η Ισραηλινή εμπειρογνώμων, μιλώντας στη New Europe, καταλήγοντας ότι η υποστήριξη κάποιου όπως ο Πομπέο είναι πολύ ενισχυτικό για το Ισραήλ σε κάθε περίπτωση και "αυτό είναι θετικό" για τη χώρα της.