Προχωρούν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Τζώρτζης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να οριστούν οι ειδικοί σύμβουλοι

οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να υλοποιηθεί ο διαχωρισμός των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΠΑ και να γίνει η αποκρατικοποίηση. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε, θα οριστεί ένας σύμβουλος για το business plan, άλλος ένας για τα χρηματοοικονομικά ζητήματα, ο οποίος θα επιλεγεί ανάμεσα στους «Big 4» - δηλαδή τις εταιρείες Deloitte, PwC (Price waterhouseCooper), EY και KPMG - και ένας ακόμη για το σπλιτ της εταιρείας. Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, η ΔΕΠΑ θα σπάσει σε δύο εταιρείες, εκ των οποίων η μία θα περιλαμβάνει τον κλάδο της εμπορίας αερίου (τόσο τη χονδρική όσο και τη λιανική) και η άλλη τις υποδομές καθώς και τις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας.

Ο κ. Τζώρτζης ανέφερε ότι, η πρόσκληση στους επενδυτές για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη «ΔΕΠΑ Εμπορίας» αναμένεται να δημοσιευτεί στις 8 Απριλίου από το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους παίκτες όσο και από επενδυτές που προέρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και άλλες χώρες.

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το πώς μπορεί να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την πώληση της «ΔΕΠΑ Εμπορίας», όταν ακόμη δεν έχει γίνει ο διαχωρισμός της ΔΕΠΑ, ο κ. Τζώρτζης υπογράμμισε ότι η διαδικασία του σπλιτ και η πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών θα γίνεται παράλληλα. 

Σχετικά με τα υπέρογκα χρέη της λιπασματοβιομηχανίας των ELFE (συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη) προς τη ΔΕΠΑ, ο κ. Τζώρτζης ανέφερε ότι δεν θα επηρεάσουν την πώληση καθώς θα εγγραφούν στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας ως επισφάλειες.

Οι οφειλές των ELFE, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της εταιρείας, ξεπερνούν κατάτι τα 125 εκατ. ευρώ, ενώ η λιπασματοβιομηχανία καταβάλλει περί τα 400.000 ευρώ τον μήνα έναντι του χρέους, ποσό που σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη είναι σημαντικά χαμηλότερο ακόμη και από τους μηνιαίους τόκους, οι οποίοι φτάνουν περίπου τα 600.000 ευρώ.

Σχετικά με το μεγάλο «αγκάθι» των ELFE, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, τόνισε χθες ότι διεξάγονται συζητήσεις με τους μετόχους της ΔΕΠΑ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να γίνει πριν το Πάσχα προσφυγή στο Πρωτοδικείο Πειραιώς για αναγκαστική διαχείρισης της λιπασματοβιομηχανίας. Όπως ανέφερε ο ίδιος, ενδέχεται να γίνουν εφέσεις και, όπως εκτιμά, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και το τέλος του έτους.