Συστήματα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, ισχύος 7,26 μεγαβάτ (MWp) εγκαταστάθηκαν το 2018 στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Το ενδιαφέρον είναι ότι τα συγκεκριμένα συστήματα, στην πλειονότητά τους, εγκαταστάθηκαν σε αστικές περιοχές

ενώ δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τον αγροτικό κόσμο. Ειδικότερα, τα 6,2 μεγαβάτ αφορούσαν net metering και ελάχιστες ήταν οι εφαρμογές για εικονικό net metering. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρχε καμία εγκατάσταση από ενεργειακό συνεταιρισμό. Άλλωστε από τους περίπου 50 συνεταιρισμούς που έχουν συσταθεί (οι περισσότεροι σχεδιάζουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, λιγότεροι ανεμογεννητριών και ελάχιστοι τη χρήση βιοαερίου), κανένας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τα σχετικά έργα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το ενδιαφέρον έχει εκτοξευτεί. «Λειτουργούν ήδη περίπου 50 ενεργειακές κοινότητες σε όλη τη χώρα και αντίστοιχος αριθμός είναι υπό ίδρυση. Τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα δημοσιευτεί και η πρόσκληση για το νέο πρόγραμμα στήριξης, που θα αξιοποιεί 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ειδικά από Ενεργειακές Κοινότητες, με τη μέγιστη δυνατή επιδότηση. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα ο θεσμός μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην υλοποίηση του σχεδίου για την ενεργειακή μετάβαση», επεσήμανε ο υπουργός.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΦ, η αγορά των συστημάτων αυτοπαραγωγής παρουσίασε μια αύξηση 11,8% το 2018 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, παραμένοντας πάντως σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του δυναμικού της χώρας. Ειδικότερα, το 2018 εγκαταστάθηκαν 359 νέα συστήματα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, ισχύος 7.255,2 kWp (μέση ισχύς ανά σύστημα: 20,2 kWp). Αντιστοίχως, το 2017 εγκαταστάθηκαν 360 νέα συστήματα, ισχύος 6.489,5 kWp (με μέση ισχύς ανά σύστημα τα 18 kWp) και το 2016 εγκαταστάθηκαν 447 νέα συστήματα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, ισχύος  5.686,1 kWp (μέση ισχύς ανά σύστημα 12,7 kWp).

Γενικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αγοράς των φωτοβολταϊκών, το 2018 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση όλων των φωτοβολταϊκών σταθμών (πλην ενός) που προκρίθηκαν από τον πιλοτικό διαγωνισμό του Δεκεμβρίου 2016. Στα τέλη του 2018 στην Ελλάδα ήταν εγκατεστημένα συνολικά 2.665 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων τα 2.106 MWp επί εδάφους και τα υπόλοιπα σε στέγες κτιρίων.

Τον προηγούμενο χρόνο, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν περίπου το 7% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τέταρτη θέση διεθνώς (μετά από την Ονδούρα, την Ιταλία και την Γερμανία) σε ότι αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, η αγορά φωτοβολταϊκών συντήρησε 3.700 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης (άμεσες, έμμεσες και συνεπαγόμενες), τόσο τοπικά (στον τόπο εγκατάστασης του σταθμού) όσο και υπερτοπικά για την παραγωγή του εξοπλισμού, ο οποίος παράγεται σε εθνικό επίπεδο και δεν εισάγεται από τρίτη χώρα.

 

Το πράσινο αποτύπωμα των φωτοβολταϊκών

Η συνολική έκταση που δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα - μαζί με τα διάκενα μεταξύ των συστοιχιών και την περιμετρική απόσταση ασφαλείας από τα όρια των οικοπέδων -είναι περίπου 40.000 στρέμματα, όση δηλαδή η έκταση του Δήμου Αθηναίων. Τα φωτοβολταϊκά δεσμεύουν το 0,12% της γεωργικής γης ή αλλιώς το 0,03% της έκτασης της χώρας.

Σχετικά με τη χρήση υδάτων για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών πλαισίων, εκτιμάται ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο 0,114 m3 νερού ανά παραγόμενη MWh. Το 2018 παρήχθησαν περίπου 3,82 ΤWh από τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, δηλαδή απαιτήθηκαν περίπου 435.000 m3 νερού για τον καθαρισμό των φωτοβολταϊκών, όσο δηλαδή καταναλώνουν ετησίως 4.500 νοικοκυριά.

Στις θετικές περιβαλλοντικές επιδόσεις, περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά την προηγούμενη χρονιά αποσόβησε την έκλυση περίπου 3,3 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.