Το μπρα ντε φερ Kυβέρνησης-Κομισιόν για το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης εμπεριέχει ψήγματα της πλοκής που χαρακτηρίζει ένα μύθο. Σαράντα χρόνια σοβεί ο δημόσιος διάλογος για την ολοκλήρωση του κομβικού, για την ενεργειακή επάρκεια του νησιού, έργου, σαράντα χρόνια είμαστε ακόμη στο «περίμενε».

 Η ιστορία της διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, με ώθησε να παραφράσω το μύθο του Θησέα και της Αριάδνης. Εν αρχή, ήταν ο EuroAsia Interconnector, βασιλιάς της Kύπρου και του υδρογονανθρακικού Πελάγους της, όστις καλόβλεπε την Κρήτη και εξοργισμένος με το κράτος των Αθηνών που είχε αφημένη τη μεγαλόνησο σε καθεστώς ενεργειακής στέρησης, ανέλαβε εκστρατεία για την θέσει στην ενεργειακή σφαίρα επιρροής του. Κήρυξε, λοιπόν, τον πόλεμο στους Αθηναίους- να μάθουν!

Ο στρατός του EuroAsia άρχισε να πολιορκεί την Αθήνα, δίχως όμως να μπορεί να την καταλάβει, επειδή «δεν είχε φράγκο, δεν είχε τεχνολογία, δεν είχει κάνει ποτέ της κανένα έργο και που κάποιοι, για διάφορους λόγους, συνέχιζαν να θεωρούν ότι θα μπορούσε να υλοποιήσει το μεγαλύτερο έργο της χώρας», όπως είπε κάπως χολερικά, είναι η αλήθεια, ο Θησέας, Άρχοντας της Εκκλησίας του Δήμου και αρμόδιος για θέματα ενέργειας του κράτους των Αθηνών.

Ύστερα από πολλά δραματικά επεισόδια στα οποία χρειάστηκε να ανακατευτούν -όπως είθισται στις σχέσεις Ανθρώπων και Θεών- οι Ολύμπιοι Επίτροποι της Κομισιόν, οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών υποχρεώθηκαν να υποταχθούν έμπροσθεν των υπέρτερων δυνάμεων της Κομισιόν/ EuroAsia, που τους επέβαλαν για τιμωρία να πληρώνουν βαρύ φόρο ΥΚΩ, στον Μινώταυρο, τον θηριώδη γιό του EuroAsia, καθώς και να χρηματοδοτήσουν από την τσέπη τους τα αμετροεπή ενεργειακά σχέδιά που κατέστρωναν, προκειμένου να διασφαλιστεί η διασύνδεση Κύπρου- Κράτους των Αθηνών – που η… Ολύμπια Κομισιόν, ήθελε να εντάξει στα έργα κοινού ενδιαφέροντος.

Αλλά, υπερήφανοι κατά πως είναι, οι Αθηναίοι, δεν μπορούσαν να καταπιούν τέτοια προσβολή, ούτε να την αφήσουν αναπάντητη. Αποφάσισαν λοιπόν, να στείλουν τον Άρχοντα Θησέα στην Kρήτη, για να ξεμπερδέψει μια και καλή με τον Βασιλέα EuroAsia και να εξολοθρεύσει τον Μινώταυρο.

Η αποστολή δεν ήταν παίξε –γέλασε. Ο Θησέας χρειαζόταν σύμμαχο «ειδικού σκοπού», για να τη φέρει σε πέρας. Τον βρήκε στο πρόσωπο της όμορφης Αριάδνης Interconnection.

Η Αριάδνη ερωτεύτηκε παράφορα τον Θησέα. «Εγώ είμαι εδώ, μη χολοσκάς», του είπε και του έδωσε ένα κουβάρι σπάγκο για να τον δέσει στην πόρτα του λαβυρίνθου, όπου κατοικοέδρευε ο επίφοβος γιός του EuroAsia Ιnterconnector και ετεροθαλής αδελφός της, και αφού τον βγάλει από τη μέση, να μπορέσει να βρει το δρόμο του γυρισμού στο ηλεκτρικό φως.

Πράγματι, έτσι και έγινε. Ο Θησέας φόνευσε τον Μινώταυρο και έπειτα χρησιμοποίησε το κουβάρι με το νήμα για να βρει το δρόμο της επιστροφής προς την είσοδο του λαβυρίνθου.

Ο Θησέας και η Αριάδνη έφυγαν, ευτυχισμένο ζευγάρι, από την Κρήτη, αλλά η ευτυχία τους δεν βάστηξε για πολύ. Ο Θησέας ήρθε στα σύγκαλά του όταν αντιλήφθηκε ότι η Αριάδνη Interconnector ήταν ένα κακομαθημένο και πολυέξοδο πλάσμα που θα τον κατέστρεφε. Έτσι, με αφορμή ότι έκανε τα γλυκά μάτια στον Διόνυσο, έναν Επίτροπο της Κομισιόν, την εγκατέλειψε σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί του Αιγαίου.

Η Αριάδνη ήταν τόσο ανοικονόμητη ώστε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η Επίτροπος Άρτεμις, την έβγαλε από τη μέση, με εντολή του Διονύσου, αυτοπροσώπως, στο μη διασυνδεδεμένο νησί που την είχε εγκαταλείψει ο Θησέας. Κάποιοι μυθοπλάστες την θέλουν, όμως, να πεθαίνει στο νησί της Κύπρου, την οποία ήλεγχαν, από αιώνων, οι δυνάμεις του EuroAsia Interconnector.

Επιστροφή στην πραγματικότητα

Δεν γνωρίζω αν εννοήσατε τη μυθοπλασία μου, αλλά… καλά όλα και άγια με τις εθνικές επιδιώξεις. Την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης ποιος τη σκέφτεται, τελικά και ποιος θα την πληρώσει;

Όλοι «επείγονται» για τη λύση -λένε- αλλά διασυνδεδεμένο φως δεν βλέπουμε. Την ίδια ώρα οι καταναλωτές επιβαρύνονται με τις ΥΚΩ από το κόστος ηλεκτροδότησης του νησιού, τις οποίες χρηματοδοτούν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η κυβέρνηση διακινδυνεύει να απωλέσει πολύτιμα κεφάλαια από το PCI για να απαλύνει το κόστος του πολυδάπανου έργου - υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σταθάκης στη Βουλή το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για την ηλεκτροδότηση των νησιών είναι 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τα οποία τα 450 εκατομμύρια είναι μόνο, το κόστος της Κρήτης.

Στον αρχαίο μύθο ο Θησέας βρίσκει τη λύση χάρη στον Μίτο της Αριάδνης. Στην Ελλάδα του 2019, ποιος θα παίξει το ρόλο του Θησέα;

Εκτός όλων των άλλων που υποβόσκουν στο παρασκήνιο, η αντιδικία Αθηνών-Βρυξελλών για τη μεγάλη διασύνδεση έχει, προφανώς και πολιτικές προεκτάσεις. Η γενναία συμμετοχή των Κινέζων στη λήψη αποφάσεων του ΑΔΜΗΕ δεν είναι αρεστή στις τάξεις της ΕΕ.

Θα πρέπει, όμως και σε κάθε περίπτωση, να προβληματιστούμε για το γεγονός ότι η Κομισιόν προτάσσει «λυσσωδώς» τη λύση του EuroAsia που δεν «έχει φράγκο τσακιστό», έναντι της Aριάδνης με τα πλούσια «προικιά»…