-Εάν ναι , δίνουμε λαβή στην Τουρκία να υποστηρίξει τα ίδια με τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυσαρεστούμε τα Αραβικά κράτη , εχθρευόμαστε την Ρωσσία και διαφωνούμε την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση , η οποία διεμαρτυρήθη όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ …«τουίταρε» την υποστήριξη του Βενιαμίν Νετανιάχου , που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του Ισραήλ. Αν τις κερδίσει θα είναι δύσκολο να ενοχλήσουμε τον πιο πρόσφατο σύμμαχο μας απέναντι σε μία αναθεωρητική Τουρκία , την ώρα μάλιστα που κατασκευάζομε συνεταιρικό ραντάρ στην Κρήτη , με το οποίον θα ελέγχεται η Τουρκική αεροπορία και το ναυτικό της.
Όσον αφορά στην Κινεζική ναυτιλιακή Κόσκο που είναι εγκατεστημένη από 10ετίας στον Πειραιά , πρόκειται περί μιας κρατικής (δηλ. κομματικής) «εταιρίας» που δεν είναι μόνο επικερδής αλλά κάνει και επενδύσεις στην Μεσόγειο θάλασσα , άρα παίζει Γεωπολιτικό ρόλον.
Το γεγονός δεν παρείδε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο , που επέκρινε την Ιταλία για το «φαραωνικό σχέδιο υποδομών» στα λιμάνια Τεργέστης και Γένοβας , κόστους 2,5 δις. δολλαρίων που ως είπε «είναι αδιαφανές και μη νόμιμο» ,όπως και σε άλλες χώρες πάνω στον Κινεζικό «Δρόμο και Ζώνη του μεταξιού» ,που περνάει και από τον Πειραιά.
Ως εκ τούτου το ΕΣΑΛ (Εθνικό Συμβούλιο Λιμένων) απέρριψε επενδυτική πρόταση της Κόσκο για την ανέγερση τριών ξενοδοχείων και προβλήτα κρουζεροπλοίων επί της παραλίας της Σχολής Δοκίμων ενώ ενέκρινε μόνο τα συμβατικά της λιμενικά έργα.
Πρόβλημα ανακύπτει από την Κινεζική επεκτατικότητα για την δύση , βραχυπροθέσμως και μακροπρόθεσμα. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ διέσπασε την ενιαία φωνή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως , συνάψας κατ’ ιδίαν συμφωνίες με την Ιταλία , υπέγραψε συμβόλαιο 35 δις.$ δια την αγορά 300 επιβατηγών αεροσκαφών ΑΙΡΜΠΑΣ με την Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία στο Παρίσι και ο Λουξεμβουργιανός πρωθυπουργός Χαβιέ Μπαμπτέλ πήγε στο Πεκίνο «για διμερείς συζητήσεις» με τον Κινέζο ομόλογο του Λι Κιπιάνγκ.
-Πάλι καλά που ο ιδικός μας υπουργός Ναυτιλίας , ο κυρ Φώτης δεν ενέδωσε στον πειρασμό των κινεζικών κεφαλαίων , αν και τα έχει πολύ ανάγκη – εκλογές γαρ.
Ο αναβαπτισθείς όμως εις κύρος Αμερικανός πρόεδρος Τόναλντ Τράμπ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του δια την υπονόμευση του Ευρωπαϊκού δικτύου πληροφοριών εις περίπτωσιν που οι μεγάλες χώρες της ΕΕ προμηθευθούν το κινεζικό σύστημα πέμπτης γενεάς κινητής τηλεφωνίας 5G και συνέστησε στους «συμμάχους» να το απορρίψουν.
Συνεπώς εδώ διεξάγεται ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλης κλίμακος που δεν ξέρουμε που και πότε θα καταλήξει όπως το Μεγαρικό Ψήφισμα των Αθηναίων που προκάλεσε τον Πελοποννησιακό πόλεμο προ 2052 ετών (*)
Ένα μονοπώλιο της Κόσκο στον Πειραιά δεν θα διαφέρει πολύ από το προγενέστερο των λιμενοπατέρων της Αριστερής που ρήμαξαν τον ΟΛΠ. Με την επιπρόσθετη διαφορά τώρα ότι αρκεί ένα κοντέηνερ της Κόσκο , με ηλεκτρονικό και ψηφιακό υλικό για ν’ ακυρώσει όλες τις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.Ελληνικές και συμμαχικές ,αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στην Θάλασσα της Νοτίου Κίνας. Τόσο μακράν πάει η Γεωπολιτική επιρροή των λιμένων.
(*) Το Μεγαρικόν ψήφισμα ήταν το πρώτο εμπάργκο στην ιστορία που εμπόδισε τις εξαγωγές της δωρικής πόλεως των Μεγάρων από τον Πειραιά και την Ελευσίνα . Οι Μεγαρείς διεμαρτυρήθησαν στους Αθηναίους του κάκου και παραπονέθηκαν προς τους συμμάχους των Σπαρτιάτες , οι οποίο βρήκαν την αφορμή να κηρύξουν τον πόλεμο στην Αθήνα , πέφτοντας στην «παγίδα του Θουκυδίδη».
Ο μεγάλος ιστορικός υπεστήριζε ότι ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος μεταξύ μιας κατεστημένης και άλλης ανερχομένης δυνάμεως ως η Σπάρτη και η Αθήνα.
Πολύ αργότερον μεταξύ της Γαλλίας και Πρωσσίας επί Ναπολέοντος Βοναπάρτη, της Βρεταννίας και Γερμανίας επί Κάϊζερ.
Το αυτό όμως δεν είναι βέβαιον στην πυρηνική εποχή, διότι καραδοκεί η αμοιβαία καταστροφή των εμπολέμων (π.χ. απεφεύχθη μεταξύ Αμερικής και Σοβιετικής Ρωσσίας μετά το 1947 έως 1989).