Διαπορεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγήπ Ερντογκάν που έχασε επτά από τις 12 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας , στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής, μετά 16 ετών διακυβερνήσεως δι’ «ισχυράς πυγμής» αλλά τι περίμενε; Μετά τον ισχυρό κλονισμό της Τουρκικής οικονομίας το τελευταίο 12μηνο, της οποίας ανέλαβε προσωπικώς την διεύθυνση

ο Ερντογκάν απογοήτευσε τους ψηφοφόρους, έπληξε την μεσαία τάξη και ενόχλησε τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προηγουμένη ισχυρά ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας σταμάτησε εφέτος και η επιχειρηματική δραστηριότης μπήκε σε ύφεση. Ο πληθωρισμός τύπησε το 25% , λόγω της υποτιμήσεως της Τουρκικής λίρας (ΤΛ) κατά 30% (που συνεχίσθη και σήμερα -1,2% στις 5,62 ΤΛ ανά δολλάριο) και η ανεργία έφθασε διψήφιο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού.

Η φυγή των ξένων και εγχωρίων κεφαλαίων δεν τερματίσθη , παρά την αφειδή ρευστοποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας που άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα από 15ετίας.

Βέβαια, την αποτυχία ο ΄Ερντογκάν απέδωσε στον ξένο παράγοντα και στους κερδοσκόπους όπως και συχνά οι ημέτεροι μαθητευομένοι «οικονομολόγοι» αλλά δεν κατάλαβε ότι μπορεί οι Κούρδοι να στερούνται τους δημάρχους με φιρμάνια  (χθές ανακατέλαβαν τις δημαρχίες των) αλλά η οικονομία έχει τους ιδικούς της κανόνες που όταν δεν γίνονται σεβαστοί δεν φταίνε οι «υπονομευτές» αλλά οι διευθύνοντες.

Πόσα λάθη δεν έκανε ο Ερντογκάν: Αρχικά καθήλωσε τα επιτόκια στην υπερδανεισμένη οικονομία του. Μετά παρενέβη να ελέγξει την ταχεία άνοδο των τιμών ανοίγοντας «κρατικά μανάβικα» και οι ανατιμήσεις μετετράπησαν σε ελλείψεις και  υπερτιμήσεις των ανεξελέγκτων αγαθών. Αύξησε τους μισθούς με συνέπεια την άνοδο της ανεργίας και τέλος αλλά όχι τελειωτικώς εγκλώβισε τους επενδυτές και έδιωξε τους συναλλασσομένους στο «Μπούρσα» της Κων/λεως.

Το λάθος του Ερντογκάν είναι βασικά πολιτικό. Περιφρόνησε την μεσαία τάξη και τους φίλους του στο εξωτερικό ενώ αποξένωσε τους πλουσίους Τούρκους από τα συμβαίνοντα στην χώρα. Τώρα ετοιμάζει «μεταρρυθμίσεις» δηλ. την αύξηση των φόρων καθ’ υπόδειξιν του  ΟΟΣΑ - όπερ ό,τι χειρότερον αν κρίνουμε από τα ιδικά μας οικονομικά χάλια.

Αντί να βελτιώσει την Γεωοικονομική κατάσταση της Τουρκίας, ο Ερντογκάν επιδεινώνει την Γεωπολιτική της θέση , με τσακωμούς σε όλες τις γειτονικές χώρες και κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι δεν θα μακροημερεύσει ως επικεφαλής της χώρας του. Το καμπανάκι κτύπησε.