Ευρωπαϊκά Κονδύλια για Αποτελεσματικές Δημόσιες Υπηρεσίες στην Ελλάδα και Οικονομικά Προσιτή Ενέργεια στην Κρήτη - Συνέντευξη Κ. Κρέτσου

Ευρωπαϊκά Κονδύλια για Αποτελεσματικές Δημόσιες Υπηρεσίες στην Ελλάδα και Οικονομικά Προσιτή Ενέργεια στην Κρήτη - Συνέντευξη Κ. Κρέτσου
energia.gr
Τρι, 2 Απριλίου 2019 - 15:42

Αποκλειστική πληροφόρηση, Energia.gr: Σε μια σημαντική κίνηση η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, σήμερα, να εκταμιεύσει κονδύλια 4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, που θα κατανεμηθούν σε 25 μεγάλα έργα υποδομής σε 10 κράτη -μέλη. Στο επενδυτικό πακέτο περιλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία.

Τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, μεταξύ των οποίων, την υγεία, τις μεταφορές, την έρευνα, το περιβάλλον και την ενέργεια. Μαζί με την εθνική συγχρηματοδότηση, οι επενδύσεις σε αυτά τα έργα ανέρχονται, συνολικά, σε 8 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σχεδόν 135 εκατ. ευρώ επενδύονται στο τηλεπικοινωνιακό σύστημα «Σύζευξις II», το οποίο στο τελικό του στάδιο θα ενώσει ολόκληρο το ελληνικό δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών. Στο σύστημα θα συνδεθούν επιπλέον 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 34 000 εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να αναμένονται σημαντικές οικονομίες κλίμακας και η παροχή καλύτερων υπηρεσιών για ντο ευρύ κοινό.

Επιπροσθέτως, κονδύλια ύψους 95 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθούν για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, η οποία περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 135 χλμ. Το έργο αυτό εκτιμάται πως θα μειώσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κρήτη, αντικαθιστώντας τις δαπανηρές, πεπαλαιωμένες και ρυπογόνες πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στο νησί, με ηλεκτρική ενέργεια από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Σε συνέντευξή της, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, επισήμανε τις βασικές γραμμές της επένδυσης που αφορά στη χώρα μας: 

Ποια είναι τα συγκεκριμένα οφέλη των δύο αυτών έργων για την Ελλάδα;

Tο εν λόγω έργο της ΕΕ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 εκσυγχρονίζει τον δημόσιο τομέα με βελτιωμένες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και με τον τρόπο αυτό θα ωφελήσει 600 000 δημόσιους υπαλλήλους σε 34 000 εγκαταστάσεις και, τελικά, θα εξυπηρετήσει το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, που θα επωφεληθεί από καλύτερες και αποτελεσματικότερες δημόσιες υπηρεσίες. Όσον αφορά τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της νήσου Κρήτης και της χερσονήσου της Πελοποννήσου, θα μειωθεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη με την αντικατάσταση ακριβών μονάδων παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο με πιο αποδοτική παραγωγή από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Ποια άλλα έργα στον τομέα της συνοχής έχετε στην Ελλάδα;

Παρόμοιο με το έργο της Κρήτης είναι το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ από τη δημοσιονομική περίοδο 2007-2013. Η συνολική συνεισφορά της ΕΕ στο έργο εκτιμάται σε 176 εκατ. ευρώ και τα οφέλη αυτής της διασύνδεσης θα ανέλθουν περίπου σε 80 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο θα αντανακλάται στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Τα νησιά θα μεταβούν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση απαρχαιωμένων γεννητριών ντίζελ στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο, η οποία αποτελεί φθηνότερη πηγή ενέργειας. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, 13 νησιά των Κυκλάδων θα συνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Την περίοδο 2014-2020 η ΕΕ επενδύει σημαντικά κεφάλαια σε βασικές υποδομές στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της υγείας και των ψηφιακών υποδομών. Για παράδειγμα, ένα έργο το οποίο επισκέφθηκα σε μία από τις επισκέψεις μου στην Ελλάδα είναι: η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας Τιθορέα – Λιανοκλάδι – Δομοκός, η οποία σήμερα βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης. Θα συνδέσει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη σε μόλις 3,5 ώρες το επόμενο έτος, και αυτό το θεαματικό άλμα στις ελληνικές μεταφορές κατέστη δυνατό με ενωσιακά κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το έργο για την ευρυζωνικότητα σε αγροτικές περιοχές ανέπτυξε δίκτυο ευρυζωνικών υποδομών που καλύπτει τις αγροτικές «λευκές» περιοχές. Καλύπτει σχεδόν το 45 % του ελληνικού εδάφους και παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες σε πάνω από 5 000 χωριά σε ορεινές και νησιωτικές αγροτικές περιοχές, οι οποίες ωφελούν πάνω από 525 000 κατοίκους.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υποστήριξη μιας αναπτυξιακής στρατηγικής στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο στόχος του έργου ύψους 35 δισ. ευρώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το οποίο παρουσιάσαμε το 2015 και αποσκοπούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να μεγιστοποιήσει τη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ. Επιπλέον, είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα παραμένει ο πρώτος δικαιούχος του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, του σχεδίου Juncker.

Τι μέλλει γενέσθαι με την πολιτική συνοχής μετά το 2020 στην Ελλάδα;

Στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, η Επιτροπή προτείνει να επενδυθούν στην Ελλάδα πάνω από 21 δισ. ευρώ από κονδύλια της πολιτικής συνοχής, μια αυξημένη χρηματοδότηση κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ παρά τη γενική μείωση των κονδυλίων της συνοχής. Βρισκόμαστε σήμερα σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να συζητήσουμε πώς τα μελλοντικά κονδύλια της πολιτικής συνοχής μπορούν να στηρίξουν με τον καλύτερο τρόπο τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, βοηθώντας την να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, καινοτομική και πράσινη. Τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στην περαιτέρω βελτίωση της καθημερινής ζωής των Ελλήνων πολιτών στηρίζοντας τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, τις βιώσιμες δημόσιες μεταφορές, την ολοκλήρωση των ελλειπόντων κρίκων και των δικτύων πολυτροπικών μεταφορών, την επεξεργασία των λυμάτων και την ανάπλαση των αστικών περιοχών.