Κοντά στους στόχους που έχουν τεθεί για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ φαίνεται ότι βρίσκεται η Qualco. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στελέχη της επιχείρησης, οι εισπράξεις προσεγγίζουν σε μετρητά τα 300 εκατ. ευρώ (450 εκατ. ευρώ μαζί με τα διακανονισμένα με δόσεις).

Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ αποστέλλουν χιλιάδες ειδοποιητήρια σε μπαταξήδες πελάτες προκειμένου να τους ενεργοποιήσουν ώστε να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, υπό την απειλή της αποκοπής ρεύματος. Μόνο στην Αττική έχουν σταλεί περίπου 70.000 «ραβασάκια».

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ έχουν σταθεροποιηθεί περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ. Πηγές της εταιρείας εκτιμούν ότι αν υπολογιστούν και τα δημοτικά τέλη τα χρέη των καταναλωτών που δεν είναι συνεπείς ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια (σε ΔΕΗ και ΟΤΑ).

Ειδικότερα, στη χαμηλή και μέση τάση (νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις) τα χρέη υπολογίζονται στα 1.743 δισ. ευρώ. Άλλα 800 εκατ. ευρώ χρωστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή οι «τελικοί πελάτες» (όσοι έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους από τη ΔΕΗ για διάφορους λόγους), εκ των οποίων πολλοί είναι εκείνοι που αλλάζουν παρόχους σαν τα ...πουκάμισα, αφήνοντας ανεξόφλητους λογαριασμούς, βασισμένοι στην απειρία των υπαλλήλων που απασχολούνται στα πενταψήφια call centers.

Το φαινόμενο των τελικών καταναλωτών τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί. «Το θέμα μάς απασχολεί σοβαρά, όπως θα πρέπει να απασχολήσει και τη ΡΑΕ, που οι μέχρι σήμερα αποφάσεις της αφήνουν πολλά περιθώρια, αλλά και τον ΔΕΔΔΗΕ», είχε τονίσει ο επικεφαλής της επιχείρησης κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, μιλώντας τον περασμένο Φεβρουάριο στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας της ΔΕΗ. Μάλιστα, στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είχε επαναφέρει και το ενδεχόμενο της τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Επίσης, οι οφειλές της υψηλής τάσης φθάνουν τα περίπου 400 εκατ. ευρώ, με τα 300 εκατ. ευρώ από αυτά να αφορούν τα ληξιπρόθεσμα της ΛΑΡΚΟ. Οι οφειλές του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπολογίζονται σε 200 εκατ. ευρώ ενώ παραμένει ακόμη άλυτο το πρόβλημα με τους ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και τις ΔΕΥΑ, των οποίων οι οφειλές ανέρχονται σε  142 εκατ. ευρώ.

Στο διαχρονικό πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων για την επιχείρηση ήρθε να προστεθεί από τη Δευτέρα και ο περιορισμός της έκπτωσης συνεπείας του 15% (στο 10%), αλλά και του 6% που προβλεπόταν για όσους προπληρώνουν τους λογαριασμούς τους στο 4%, μέτρο που είχε εφαρμοστεί ώστε να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΕΗ. Προηγήθηκε ωστόσο η απόφαση της κυβέρνησης να προπληρώσει την κατανάλωση ρεύματος του Δημοσίου, καταβάλλοντας στην ΔΕΗ 550 εκατ. ευρώ.