Από την ημέρα που η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή της ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής, δεν άλλαξαν πολλά για την πάλαι ποτέ μεγάλη εταιρεία και ιδίως για τους εργαζόμενους οι οποίοι τελικώς κατάφεραν να εξασφαλίσουν ότι η κατάσχεση των λογαριασμών της εταιρείας από τη ΔΕΗ 

δεν θα επηρεάσει την καταβολή των μισθών τους. Πριν λίγες ημέρες το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε το αίτημα της Χαλυβουργικής να διακοπεί η συντηρητική κατάσχεση εις χείρας τραπεζών, δικαιώνοντας έτσι την ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η μισθοδοσία των εργαζομένων. 

Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν, μετά τη συνάντηση που είχαν τόσο με τη ΔΕΗ όσο και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη τη μερική άρση της κατάσχεσης για να διασφαλιστεί με αυτό τον τρόπο η απρόσκοπτη καταβολή των μισθών. Από την άλλη πλευρά όμως οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για διαρκή ομηρία, καθώς πέρα από το ζήτημα της μισθοδοσίας παραμένει σε εκκρεμότητα το πρωτεύον ζήτημα που αφορά τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας. Παράλληλα, υποστηρίζουν πως το μέλλον της εταιρείας εξαρτάται από το αν θα επιλυθεί η διαμάχη που υπάρχει στο εσωτερικό της διοίκησης. Τους τελευταίους μήνες η Χαλυβουργική δεν ηλεκτροδοτείται, ενώ δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να καλύψει τα βασικά έξοδα της επιχείρησης. Επιπλέον, δεν υπάρχει, παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών κανένα σχέδιο για την εξυγίανση της εταιρείας. Υπενθυμίζεται, πως το χρέος της εταιρείας προς τη ΔΕΗ αγγίζει τα 31,8 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, παραμένει η αβεβαιότητα και για τη ΛΑΡΚΟ, καθώς παρά την διακανονισμό της επιχείρησης ηλεκτρισμού με την εταιρεία για την αποπληρωμή του χρέους  των 300 εκατ. ευρώ εκκρεμεί το ζήτημα της βιωσιμότητας της. Το δυσμενές σκηνικό συνθέτει η απαίτηση της Κομισιόν να επιστραφούν οι κρατικές ενισχύσεις που έλαβε η εταιρεία την περίοδο 2008-2011. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση σε σχέση με την τιμολόγηση ρεύματος των ενεργοβόρων επιχειρήσεων. Αφορμή προκάλεσε η πρόθεση της ΔΕΗ  να αυξήσει κατά 10% τα τιμολόγια ρεύματος για τους καταναλωτές υψηλής τάσης, με ορισμένους βιομηχανικούς καταναλωτές να κατηγορούν την εταιρεία ηλεκτρισμού πως  ευνοεί με τις πολιτικές της κάποιες εταιρίες, φωτογραφίζοντας τη ΛΑΡΚΟ. Άλλωστε, θα πρέπει να προστεθεί η επισήμανση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνη Κοντολέων ο οποίος μιλώντας από το βήμα του Power and Gas Forum  σημείωσε πως η τιμή των 63 ευρώ ανά μεγαβατώρα που καλείται να πληρώσει η βιομηχανία είναι πολύ μεγαλύτερη από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της.