που πραγμτοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2019, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Αμφιθέατρο «Γιώργος Κρανιδιώτης».
Τη σημασία αυτής της εξαιρετικά επίκαιρης εκδήλωσης υπογράμμισε η παρουσία και συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας από το χώρο των Διεθνών Σχέσεων, καθώς και ειδημόνων σε θέματα ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Ρωσία, την Τουρκία και το Ισραήλ.
Αντικείμενο της εφετινής Ημερίδας που συγκέντρωσε μια πλειάδα κορυφαίων εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας από το χώρο των Διεθνών Σχέσεων, καθώς και ειδημόνων σε θέματα ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Ρωσία, την Τουρκία και το Ισραήλ, απετέλεσε η ανασκόπηση των ενεργειακών πολιτικών, των δραστηριοτήτων και των εν εξελίξει έργων στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, και όχι μόνο, καθώς και η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνονται οι σύγχρονες γεωπολιτικές τάσεις.
Ο Dr. Ionut Purica συμμετείχε ως ομιλητής στην πρώτη συνεδρία της Ημερίδας, με ειδικό θέμα “Global and regional developments and their impact on the energy sector” την οποία συντόνισε ο κ. Χρήστος Δήμας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Γεωπολιτικής του Ινστιτούτου.
Στην ομιλία του, με θέμα «Γεωπολιτικές και το Κόστος της Ενεργειακής Ασφάλειας», ο Ρουμάνος ειδήμων αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις των χωρών-μελών της ΕΕ να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια για την ηλεκτρική ενέργεια και να ενισχύσουν τις τεχνολογίες παραγωγής ώστε να μπορούν να καλύψουν έκτακτες καταστάσεις στη ζήτηση, όταν προκύπτουν διάφοροι κίνδυνοι για το σύστημα, στο πλαίσιο των κανόνων για τη στρατηγική ασφάλειας των ενεργειακών συστημάτων που δρομολογήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2014. Πρόσθεσε, δε, πως οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και στην περίπτωση των διασυνδέσεων φυσικού αερίου αλλά και για τον αντίκτυπο του κινδύνου της κλιματικής αλλαγής σχετικά με τις υποδομές ζωτικής σημασίας
Ο Dr. Purica έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στην εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο πρίν καταλήξει, λέγοντας πως ο τομέας της ενέργειας δεν μπορεί να θεωρείται μόνο από την εμπορική πλευρά του, καθώς ενσωματώνει μεγάλη στρατηγική και κοινωνική σημασία.
Ο Dr. Ionut Purica είναι σήμερα ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Οικονομικών Προβλέψεων της Ρουμανικής Ακαδημίας και εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλευτικού Κέντρου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Παλαιότερα, θήτευσε, επίσης, ως σύμβουλος του Υπουργού Οικονομίας της Ρουμανίας, καθώς και του Υπουργού Περιβάλλοντος της χώρας του. Ως ειδήμων σε θέματα ενέργειας του ρουμανικού κοινοβουλίου στο Βουκουρέστι, συμμετείχε στην εκπόνηση της στρατηγικής για την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ και στη στρατηγική για την ενέργεια και συνέταξε ανάλυση ρίσκου, διάρθρωσης συναλλαγών και διαχείρισης έργων για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας, την USEA, τη JBIC , MARSH, ITOCHU, MVV, ενώ έχει εργαστεί και για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας, για θέματα ενέργειας της Ρουμανίας και των Βαλκανίων.
Ο Dr. Purica έχει συγγράψει βιβλία για τον τομέα της ειδικότητάς του τα οποία εκδόθηκαν από το Imperial College Press, το Academic Press κ.α. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά όπως τα Risk Analysis, IEEE Power Engineering Review κλπ. Έλαβε το δεύτερο διδακτορικό του στα οικονομικά (το πρώτο ήταν στο Nuclear Energy Engineering) και είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Ρουμάνων Επιστημόνων (AOSR). Παραδίδει, επίσης, μαθήματα διαχείρισης ρίσκου στο Πανεπιστήμιο Hyperion., ενώ, μεταξύ άλλων υπήρξε επίσης γενικός γραμματέας της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας και Ραδιενεργών Αποβλήτων της Ρουμανίας (ANDR).