Καίρια ζητήματα που αφορούν το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης συζήτησαν την περασμένη Παρασκευή τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), παρουσία και του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσου Μανουσάκη. Τη συζήτηση μονοπώλησαν η προκήρυξη για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης 

Κρήτης – Αττικής και η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Αριάδνης Interconnection (η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ), με την απόκτηση ποσοστού έως 39%. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι να υπάρξει μια «ρήτρα προτίμησης», που θα προκρίνει στον διαγωνισμό για το καλώδιο, όποιον αποφασίσει να μετέχει στο 39% της «Αριάδνης».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, για το μειοψηφικό πακέτο της Αριάδνης (το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 80 εκατ. ευρώ) έχουν γίνει συζητήσεις με τη γαλλική RTE , τη βελγική Elia και τη Scottish Power (θυγατρική της ισπανικής Iberdrola), ενώ ενδιαφέρον φαίνεται ότι έχουν η Snam και η ιταλική TERNA. Προτεραιότητα για το 39% της Αριάδνης θα έχουν οι πιστοποιημένοι ευρωπαίοι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς, ενώ έχουν αποκλειστεί εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ρεύματος. Όπως επισημαίνουν κύκλοι της ΡΑΕ, σύντομα θα προσδιοριστεί και η μεσοσταθμική απόδοση κεφαλαίου (WACC). Το συνολικό κόστος του έργου, προσδιορίζεται πλέον από τον ΑΔΜΗΕ στα 940 εκατ. ευρώ.

Ένα από τα βασικά θέματα που επίσης απασχόλησε τα στελέχη της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, την περασμένη Παρασκευή, αφορούσε τις τεχνικές προδιαγραφές του καλωδίου που, το προηγούμενο διάστημα, είχαν προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της ελληνικής βιομηχανίας καλωδίων, η οποία υποστηρίζει ότι, με το επίπεδο των 500 kv, όπως καθορίζεται από τον ΑΔΜΗΕ, ο ανταγωνισμός περιορίζεται και έτσι μένουν εκτός διαγωνισμού δυναμικές εγχώριες βιομηχανίες του κλάδου.

«Η βιομηχανία επιμένει σε ένα επίπεδο 320 kv. Η πρόθεση είναι να κάνει ο ΑΔΜΗΕ ένα βήμα πίσω και να τα βρουν κάπου στη μέση ώστε να μην μείνει εκτός η ελληνική βιομηχανία», αναφέρει πηγή του Ρυθμιστή, η οποία επισημαίνει ότι ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συζητήσεις με τη βιομηχανία. Με την τάση του καλωδίου στα 500 kV, το βασικό σκεπτικό των ειδικών του ΑΔΜΗΕ ήταν να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα όσον αφορά και τα υπόλοιπα τμήματα του PCI της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ.

Όσο για την αναγκαιότητα υλοποίησης το έργου, τα επικαιροποιημένα στοιχεία που είχε αποστείλει η «Αριάδνη» στη ΡΑΕ καταδεικνύουν ότι, το ετήσιο όφελος από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας) στα τιμολόγια ρεύματος των καταναλωτών εκτιμάται στα 326 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της μεγάλης διασύνδεσης (δηλαδή το 2023) και θα βαίνει αυξανόμενο, φτάνοντας τα 570 εκατ. ευρώ το 2043.