Financial Times: Η Ελλάδα Προσβλέπει σε Συμμετοχή στην Ομάδα ‘16 + 1’ των Χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας

Financial Times: Η Ελλάδα Προσβλέπει σε Συμμετοχή στην Ομάδα ‘16 + 1’ των Χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας
energia.gr
Πεμ, 11 Απριλίου 2019 - 14:24

Η Ελλάδα επιθυμεί να ενταχθεί στην ομάδα ‘16+1’, ένα γκρουπ χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που επιθυμεί να εμβαθύνει τις σχέσεις του με την Κίνα, αναφέρουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική της αυξανόμενης επιρροής του Πεκίνου στην ΕΕ, παρά την επιφυλακτικότητα των Βρυξελλών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε αυτό το μήνα τα μέλη της ομάδας ‘16 + 1’ -τα οποία περιλαμβάνουν την Κίνα και χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, εκ των οποίων 11 μέλη της ΕΕ- για την πρόθεση της Αθήνας να προσχωρήσει στο γκρουπ.

Αναμένεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα κατά την ετήσια συνάντηση της ομάδας αυτή την εβδομάδα στην Κροατία, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι διπλωμάτη που θα παραστεί στη συνεδρίαση.

«Η συμμετοχή της Ελλάδας… είναι σύμφωνη με τη βούληση της χώρας μου να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή και να προωθήσει την ειρήνη και τη συνανάπτυξη, με βάση και τη στρατηγική συνεργασία της με την Κίνα», γράφει ο κ. Τσίπρας σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, αξιωματούχους του γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τόσο την επιστολή, όσο και την πρόθεση της Ελλάδας να ενταχθεί στην ομάδα ‘16 + 1’.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία συγκυρία κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει το Πεκίνο ως «συστημικό αντίπαλο» και έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για την απόφαση της Ιταλίας να γίνει η πρώτη χώρα των G7 που συμμετέχει στην πρωτοβουλία ‘Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος’, όπως έχει ονομαστεί το πακέτο επενδύσεων της Κίνας σε υποδομές ανά την υφήλιο.

«Η Ελλάδα είναι ήδη μέλος της πρωτοβουλίας αυτής και έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για τις κινεζικές επενδύσεις μετά το σοβαρότατο πλήγμα που δέχτηκε από την κρίση χρέους της ευρωζώνης», επισημαίνει το άρθρο, σημειώνοντας ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί σημαντικό σημείο μεταφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων για την κρατική ναυτιλιακή εταιρεία της Κίνας, Cosco.

Ωστόσο, προσθέτουν οι Financial Times, ορισμένοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες και τα μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, ανησυχούν ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει το φόρουμ των ‘16+1’ ως όχημα για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην ΕΕ, ισχυρισμοί που έχει απορρίψει το Πεκίνο.

Από τη σύσταση της ομάδας ‘16+1’ το 2012, το Πεκίνο ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους $15,4 δισ. στις 16 συμμετέχουσες χώρες, με μερίδιο υψηλότερο του 70% να κατευθύνεται στα πέντε εκτός ΕΕ μέλη της ομάδας.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες από τις χώρες που συμμετέχουν στην ‘16+1’ υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν την ομάδα για την εξασφάλιση άμεσων συναντήσεων με την κινεζική ηγεσία -συναντήσεις που διαφορετικά θα απολάμβαναν μόνο οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω του οικονομικού τους μεγέθους- και επιμένουν ότι είναι προσεκτικοί ώστε να μην παραβιάσουν τους κανόνες της ΕΕ.