Το Ριάντ δεν Παίρνει...Διαζύγιο από το Δολάριο για τις Πετρελαϊκές Συναλλαγές του

Το Ριάντ δεν Παίρνει...Διαζύγιο από το Δολάριο για τις Πετρελαϊκές Συναλλαγές του
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 11 Απριλίου 2019 - 19:46

Το Ριάντ διέψευσε κατηγορηματικά, δια στόματος του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, τις φήμες ότι προτίθετο να απομακρυνθεί από το δολάριο, ως βασικό νόμισμα για τις συναλλαγές του στις αγορές πετρελαίου. Αφορμή για τη διασπορά αυτής της φήμης υπήρξε η νομοθετική πρόταση των ΗΠΑ για τα καρτέλ, No Oil Producing and Exporting Cartels Act, (NOPEC) 

καθώς, σε περίπτωση που εγκρινόταν, θα υποχρέωνε τα κράτη-μέλη του OPEC να πάψουν να χρησιμοποιούν, εν είδη αντιποίνων, το δολάριο ως βασικό νόμισμα για τις πετρελαϊκές δοσοληψίες τους. Το περί ου ο λόγος νομοσχέδιο, που αποσκοπεί στο να αποτρέψει το διεθνές καρτέλ από το να συντονίζει την παραγωγή και να χειραγωγεί τις τιμές του πετρελαίου, προκάλεσε, αρχικά, έντονη ανησυχία στην Σαουδική Αραβία και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες επειδή οι πρόνοιές του αφαιρούν από τους αντιμονοπωλιακούς νόμους την κρατική ασυλία που απολαμβάνουν οι χώρες-μέλη του OPEC και οι κρατικά ελεγχόμενες πετρελαϊκές εταιρείες τους.

Οι Δημοκρατικοί φέρονταν έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν το όπλο του "No Oil Producing and Exporting Cartels Act", προκειμένου να πιέσουν τον Λευκό Οίκο να τηρήσει πιο σκληρή πολιτική έναντι του Ριάντ. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος έχει επικρίνει σφοδρά το καρτέλ για τις τιμές του πετρελαίου, δεν έχει πάρει, ακόμη σαφή θέση, όμως, ο Λευκός Οίκος τείνει, σε γενικές γραμμές, να επιχειρεί να αδρανοποιεί ανάλογες νομοθετικές κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρή διατάραξη των σχέσεων των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, του Περσικού Κόλπου. 

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έχει διατυπώσει το δόγμα ότι δεν είναι σκόπιμο να μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή στα επίπεδο της ζήτησης με τις ποσοστώσεις παραγωγής, όπως εφαρμόζεται από το ΟPEC+ την τελευταία διετία, αλλά είναι προτιμότερο αυτό να γίνει με το κλείσιμο της αγοράς σε ορισμένους μεγάλους εξαγωγείς, δηλαδή, το Ιράν, την Βενεζουέλα και την Συρία - ασχέτως του αν τα τεράστια αποθέματα της τελευταίας ανακαλύφθηκαν μόλις πρόσφατα και δεν είναι ακόμη εκμεταλλεύσιμα. 

Υπό αυτό το πρίσμα ανασύρθηκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπου φυλασσόταν για περίπου δύο δεκαετίες, το σχέδιο NOPEC, του οποίου πολλές παραλλαγές έχουν εισαχθεί, ανεπιτυχώς, στο Κογκρέσο. Η νομοθετική αυτή πρόταση θα επέτρεπε να προσαχθούν στην αμερικανική δικαιοσύνη, όλες οι εταιρείες των κρατών- μελών του ΟPEC+, μολονότι έχουν εθνικοποιηθεί, επειδή εκμεταλλεύτηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους και συνεπώς συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών του αργού.

Επιστροφή στο σήμερα

Οι ισχυρισμοί ότι η Σαουδική Αραβία απειλεί να διαθέτει, στο μέλλον, το πετρέλαιο της σε άλλα νομίσματα εκτός του δολαρίου, είναι "ανακριβείς και δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της Σαουδικής Αραβίας σε αυτό το θέμα", ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων, μέσω του επίσημου κρατικού πρακτορείου ειδήσεων του αραβικού βασιλείου, Saudi Press Agency.

Οι συναλλαγές σε δολάρια, τις οποίες έχει υιοθετήσει το Ριάντ, από δεκαετιών, "εξυπηρέτησαν αποτελεσματικά τους στόχους της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της χώρας", αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ακόμη, το Υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας και Ορυκτών Πόρων εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεχίσει να διαδραμματίζει ρόλο «σταθεροποιητικής δύναμης των ενεργειακών αγορών» και πρόσθεσε ότι δεν θα ενεργήσει κατά τρόπο που να διακυβεύσει «μια τέτοια βασική πολιτική προτεραιότητα, μέσω μιας θεμελιώδους μεταβολής των οικονομικών όρων των σχέσεων που διέπουν το εμπόριο πετρελαίου ανά τον πλανήτη.»