Η μετοχή της Energean στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου η πετρελαϊκή είναι εισηγμένη από το Μάρτιο του 2018, σημείωσε άνοδο 10% με το που έγινε γνωστή η νέα ανακάλυψη στο κοίτασμα Karish North εχθές το πρωί. 

Ιδιαίτερα θετικός ήταν ο σχολιασμός από τους έγκυρους Financial Times, οι οποίοι σημειώνουν ότι η μετοχή της Energean, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο χρηματιστηριακό δείκτη FTSE 250, έχει καταγράψει άνοδο 90% από την εισαγωγή της στο London Exchange. Όμως, η είδηση για την ανακάλυψη ενός νέου, μεσαίου σε μέγεθος, κοιτάσματος εντός της παραχώρησης της εταιρείας στο Καρίς, στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ, πλησίον της άλλης παραχώρησής της, αυτής του Τανίν, ήτο αρκετή για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και να δώσει νέα ώθηση στη μετοχή της ελληνικής πετρελαϊκής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στις 15/4, «το ανακαλυφθέν κοίτασμα φυσικού αερίου στο Βόρειο Καρίς (Karish North) είναι μεγέθους μεταξύ 28 και 42 δισ. κυβικών μέτρων (1,0 έως 1,5 τρισ. κυβικά πόδια). Η γεώτρηση έφθασε σε τελικό βάθος 4.880 μέτρων και εντοπίστηκε στήλη υδρογονανθράκων έως 249 μέτρα. Με βάση το σχεδιασμό, η Energean θα συνεχίσει τη γεώτρηση σε μεγαλύτερο βάθος για να αξιολογήσει το δυναμικό υδρογονανθράκων, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο Βόρειο Καρίς, το γεωτρύπανο Stena DrillMAX θα επιστρέψει στις τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης του κυρίως κοιτάσματος Καρίς. Πέραν των τεσσάρων αυτών γεωτρήσεων, η Energean διατηρεί το δικαίωμα για τη διενέργεια ακόμη έξι γεωτρήσεων με βάση το συμβόλαιό της με την Stena Drilling».

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η Energean έχει ήδη συμβολαιοποιήσει 4,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και διαθέτει πρόσθετη δυναμικότητα 3,4 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως για επιπλέον πωλήσεις από τη νέα ανακάλυψη στο Βόρειο Καρίς, καθώς και από μελλοντικές ανακαλύψεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδρυτή και CEO της Energean κ. Μαθιού Ρήγα στους FT, «Η ποσότητα αερίου που ανακαλύφθηκε στο Καρίς είναι αξιόλογη, αλλά το πλέον σημαντικό είναι ότι το νέο κοίτασμα είναι άμεσα και εμπορικά εκμεταλλεύσιμο». Η πρόσθεση ενός ακόμα κοιτάσματος αερίου στο Καρίς έρχεται να συμπληρώσει το πλάνο εκμετάλλευσης του συνόλου των κοιτασμάτων που ελέγχει η Energean στην περιοχή και να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις δημιουργούμενες συνέργειες, αφού η εταιρεία κατασκευάζει σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής μια ειδική πλωτή μονάδα συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας αερίου, γνωστής ως FPSO (Floating Production Storage and Offloading) που πρόκειται να εγκαταστήσει στο κέντρο της περιοχής εκμετάλλευσης. Μέσω της μονάδας FPSO, θα διοχετεύεται το αέριο που θα αντλείται αφού επεξεργασθεί, μέσω αγωγού, στη στεριά και από εκεί στο εθνικό δίκτυο του Ισραήλ.

Η μετοχή της Energean στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου διαπραγαματεύετο αργά εχθές το απόγευμα στις 866 πέννες, έχοντας ανατιμηθεί κατά 11%, πριν κλείσει στις 850 πέννες, δίδοντας μια κεφαλοποίηση στην εταιρεία στα £1,3 δισ.