Σε Νέα Ιστορικά Υψηλά η Τιμή της Ενέργειας -Στα 58,74 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα

Σε Νέα Ιστορικά Υψηλά η Τιμή της Ενέργειας -Στα 58,74 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 17 Απριλίου 2019 - 19:52

Νέο υψηλό ιστορικό κατέγραψε, σήμερα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη δημοπρασία πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), καθώς διαμορφώθηκε στα 58,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το προηγούμενο ρεκόρ ανερχόταν σε 54,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η προηγούμενη δημοπρασία του Φεβρουαρίου είχε κλείσει στα 54,04 ευρώ. Πίσω από αυτή την εκρηκτική άνοδο της τιμής κρύβονται παράγοντες, όπως η αυξημένη ζήτηση, η περιορισμένη ποσότητα που διατέθηκε 

-κατά 45 μεγαβατώρες χαμηλότερη έναντι εκείνης που είχε διατεθεί τον Απρίλιο του 2018 - αλλά και η άνοδος της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) που εξώθησαν την αγορά στα συγκεκριμένα νέα υψηλά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η γενική εκτίμηση είναι ότι τα εν λόγω επίπεδα θα πρέπει να θεωρούνται οριακά για να εμπεδώσουν ένα κλίμα ουσιαστικού ανταγωνισμού, κυρίως σε ότι αφορά στη Μέση Τάση.

Από το σύνολο των εταιρειών που συμμετείχαν στη δημοπρασία, οι 11 προμηθεύτηκαν ρεύμα στην ανώτατη τιμή των 58,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επίσης, δύο εταιρείες αγόρασαν ηλεκτρική ενέργεια στα 58,64 ευρώ, εκ των οποίων η μεν μία είχε ζητήσει και έλαβε 80 μεγαβατώρες, η δε, δεύτερη είχε ζητήσει 70 μεγαβατώρες, για να προμηθευτεί, τελικά, 59. Από το σύνολο των συμμετεχουσών εταιρειών μόνο η μία, που ζητούσε 3 μεγαβατώρες, αποχώρησε από τη διεκδίκησή τους, όταν η τιμή υπερέβη τα 56,84 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως έγινμε γνωστό από καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, από πλευράς των μεγάλων καθετοποιημένων ομίλων, μόνο η "Ήρων", ζήτησε και προμηθεύτηκε 80 μεγαβατώρες, ενώ τόσο η Elpedison όσο και η Protergia, διεκδίκησαν μικρότερες ποσότητες και τις έλαβαν (30 και 27 μεγαβατώρες αντιστοίχως). Ακόμη, η "Φυσικό Αέριο Αττικής", προμηθεύτηκε 15 μεγαβατώρες, ενώ η Ζeniθ, άλλες 20. Τέλος, μεγάλες ποσότητες προμηθεύτηκαν, επίσης, η Watt+Volt (59 μεγαβατώρες) και η ΚΕΝ (50 μεγαβατώρες).

Στην άνοδο της τιμής συνέβαλαν ένα ευρύ φάσμα άλλων παραγόντων, όπως είναι ο αυξημένος αριθμός των συμμετεχόντων, -ανέρχονται σήμερα σε 16, έναντι 14 που ήταν τον Απρίλιο του περασμένου έτους - όπως και η αυξημένη τιμή εκκίνησης που διαμορφώθηκε, σήμερα, σε 36,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 32,05 ευρώ, το 2018.

Είναι χαρακτηριστικό της εικόνας που αλλάζει στο τοπίο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το γεγονός ότι το μερίδιο των εναλλακτικών παρόχων στην προμήθεια ρεύματος ανέρχεται, πλέον, σε περίπου 22%, από 16% την αντίστοιχη χρονική περίοδο, πέρυσι.