Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και χωρίς ουσιώδη κίνητρα συντάσσεται το SPA (σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών) των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με τους υποψήφιους επενδυτές να αναμένουν την παρουσίαση του προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

Η δημόσια εταιρεία φαίνεται να μην έχει ετοιμάσει ακόμη το κείμενο, και σύμφωνα με πηγές, αν και σήμερα ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας για την παρουσίαση του στα μέλη, εντούτοις αυτή μετατέθηκε για τη Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου. Την ημέρα εκείνη θα ανακοινωθούν και τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, τα οποία ειρήσθω εν παρόδω θα είναι ζημιογόνα.

Οι ειδήσεις από τα στρατόπεδα της ΔΕΗ και των διεκδικητών των μονάδων είναι φειδωλές. Η πιο πρόσφατη από τη μεριά της εταιρείας είχε να κάνει με την ανεπίσημη διαρροή της επίτευξης συμφωνίας με τους ιδιοκτήτες του ορυχείου της Αχλάδας για το κόστος εφοδιασμού με 16,5 ευρώ ανά τόνο για την πενταετία μετά το 2020. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν, ότι η σχετική συμφωνία δεν υπάρχει στα δεδομένα του VDR, προκειμένου οι επενδυτές να την εξετάσουν και να τη συμπεριλάβουν στα στοιχεία εκείνα που θα καθορίσουν τις προσφορές τους.

Συνολικά παραμένουν εμπόδια για τις επενδυτικές κινήσεις των διεκδικητών της Μεγαλόπολης και της Μελίτης εν μέσω μάλιστα της εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής για την απανθρακοποίηση της ενιαίας αγοράς.

Έτσι, ασαφές, σχεδόν χωρίς καν φως στο τούνελ, παραμένει και το τοπίο με τον μηχανισμό αποζημίωσης της επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ) των λιγνιτικών μονάδων. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αποκριθεί στο σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Πέραν αυτού, αν και η ΔΕΗ επιδίωξε να ανάψει σινιάλο στους υποψήφιους επενδυτές με τον τερματισμό της λειτουργίας της λιγνιτικής μονάδας του Αμυνταίου περί τα τέλη του 2020, κίνηση που αποσκοπούσε στον περιορισμό του ανταγωνισμού της Μελίτης και της Μεγαλόπολης, εντούτοις η λήψη της τελικής απόφασης αναβλήθηκε.

Εκτός του SPA θα είναι και ο μηχανισμός επιμερισμού ζημιών – κερδών των πωλούμενων μονάδων ανάμεσα στη ΔΕH και τους νέους ιδιοκτήτες. Επρόκειτο για ένα αίτημα επενδυτών, το οποίο δεν το αποδέχθηκε η Κομισιόν.

Οι εταιρίες αναμένουν το τελικό κείμενο του SPA προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους και κάποιες εξ αυτών να προχωρήσουν και στη σύσταση κοινοπραξιών. Εκτός απρόοπτου θα είναι έτοιμο τη Μεγάλη Τρίτη με τη δημόσια εταιρεία αλλά και τους διεκδικητές να μην έχουν κανένα περιθώριο παράτασης, όπως έχει διαμηνύσει και η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής.

 

(euro2day.gr)