Ένα πολύ σημαντικό έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 στην περιοχή του Αμύνταιου, με θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Αφορά στη δημιουργία δύο λεβήτων των 30MW βιομάζας, οι οποίοι θα καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων για θέρμανση και θα αντικαταστήσουν τους ήδη υφιστάμενους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως εξήγησε στο BIOMASS DAY 2019, ο μηχανολόγος μηχανικός κ. Νίκος Ντάβος θα εγκατασταθεί δίπλα στον ΑΗΣ Αμυνταίου και θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων στους οικισμούς, Φιλώτα και Λεβαία. Παράλληλα, σημείωσε πως αποτελεί σημαντικό ζήτημα η εφοδιαστική αλυσίδα των μονάδων. Χρειάζεται, όπως είπε, ηλεκτρονική καταγραφή της βιομάζας στην περιοχή. Πράγματι η Ελλάδα ενώ έχει ένα αναξιοποίητο υλικό, δηλαδή τα κλαδέματα από αγροτικές εργασίες, δεν έχει προχωρήσει στην εκμετάλλευση τους, ενώ η απουσία εφοδιαστικής αλυσίδας για την λειτουργία μονάδων, όπως στο Αμύνταιο, έχει αποθαρρύνει αντίστοιχα εγχειρήματα. Δεν πάει, άλλωστε, πολύς καιρός όταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ανάπτυξης Βιομάζας κ. Αντώνης Γερασίμου υποστήριζε στο Energia.gr πως «υπάρχει ένας φυσικός πλούτος στην Ελλάδα, ο οποίος δεν αξιοποιείται στον απαιτούμενο βαθμό και θεωρώ ότι υπάρχουν αρκετά εμπόδια σε όποιον αποφασίσει να κάνει μια επένδυση στη βιομάζα. Για παράδειγμα η δασική βιομάζα περιλαμβάνει κυρίως τα υπολείμματα που πέφτουν από τα δέντρα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό είναι εύφλεκτα. Αυτά θα μπορούσε κάποιος να τα μαζεύει. Ωστόσο, οι δασάρχες λένε όχι επειδή αυτά -όπως υποστηρίζουν- αποτελούν τροφή του δάσους, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη τα μαζεύουν. Υπάρχει μια ανάλογη προσέγγιση και από τους αγρότες, οι οποίοι καίνε τα κλαδέματα στα χωράφια τους, κάτι που απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία λέει πως πρέπει να αξιοποιείς τη βιομάζα. Αυτό γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ δυστυχώς όχι».

Στην ίδια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή παρουσιάστηκαν και άλλα στοιχεία σε σχέση με την αξιοποίηση της βιομάζας και ειδικότερα με τις ενεργειακές καλλιέργειες. Μιλώντας στη συγκεκριμένη εκδήλωση η υπεύθυνη ενεργειακών καλλιεργειών του ΚΑΠΕ κα Έφη Αλεξοπούλου τόνισε πως αυτά μπορούν να δώσουν στον Έλληνα παραγωγό εναλλακτικές λύσεις για την τόνωση του εισοδήματος τους. Ως γνωστόν στη χώρα μας καλλιεργούνται σε μεγάλο βαθμό ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη. Επίσης, σύμφωνα με την κα Αλεξοπούλου προοπτική για να αναπτυχθεί, ως φυτό θα ήταν η ρετσινολαδιά, η οποία καλλιεργείται και εισάγεται από την Ινδία, ενώ σε σημαντικό βαθμό καλλιεργείται η αγριαγκινάρα. Παράλληλα, επισημάνθηκαν στην εκδήλωση οι προοπτικές από την αξιοποίηση του βιοαερίου. Ειδικά, στις μεταφορές τα εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο θα ενισχυθούν στο μέλλον, με την Ε.Ε. να προβλέπει αύξησή τους κατά 3,5% μέχρι το 2030. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως αναλυτές εκτιμούν πως το υγροποιημένο βιοαέριο μαζί με το υδρογόνο θα λύσουν στο μέλλον το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας.

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr