Συμμετοχή του ΚΑΠΕ στη Ημερίδα «Γεωθερμία & Τοπική Αυτοδιοίκηση: για την Ανάπτυξη - το Περιβάλλον - τον Πολίτη»

Συμμετοχή του ΚΑΠΕ στη Ημερίδα «Γεωθερμία & Τοπική Αυτοδιοίκηση: για την Ανάπτυξη - το Περιβάλλον - τον Πολίτη»
energia.gr
Τετ, 24 Απριλίου 2019 - 13:18

Στην ημερίδα με θέμα: «Γεωθερμία & Τοπική Αυτοδιοίκηση: για την Ανάπτυξη - το Περιβάλλον - τον Πολίτη», που διοργάνωσε την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 στα Καμένα Βούρλα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), συμμετείχε το ΚΑΠΕ.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης και πολιτών για την υφιστάμενη κατάσταση, το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει τις χρήσεις της γεωθερμίας στον αστικό και αγροτικό χώρο, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και η παρουσίαση «καλών πρακτικών» στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, του ΥΠΕΝ, της ΔΕΗΑΝ, του ΕΑΓΜΕ, του ΕΚΠΑ, του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τοπικών φορέων, καθώς και ενδιαφερόμενοι επενδυτές, εγκαταστάτες ΓΑΘ, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης (Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου, Ορχομενού, Μήλου, Νισύρου, Κατερίνης, Αλεξανδρούπολης, κ.ά) οι οποίοι ανέλυσαν το περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα της γεωθερμίας, με στόχο την τοπική ανάπτυξη. Το ΚΑΠΕ εκπροσώπησε ο συνεργάτης του τμήματος Γεωθερμίας κ. Δημήτριος Μενδρινός, ο οποίος παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Χρήσεις Γεωθερμικής Ενέργειας, παρούσα κατάσταση και προοπτικές».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε η ανάγκη αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Γεωθερμίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση προς όφελος του πολίτη και της εθνικής οικονομίας και παρουσιάστηκε η μελέτη του ΚΑΠΕ για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στο Ν. Φθιώτιδας από τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας κ. Ευθ. Καραΐσκο. Έγινε αναφορά τόσο στη γεωθερμία υψηλής και χαμηλής ενθαλπίας, όσο και στις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, ενώ οι Δήμαρχοι Μήλου και Νισύρου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ανάπτυξη της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας, αναφερόμενοι και στη σχετική συνεργασία τους με το ΚΑΠΕ.