Ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα- Έντονο το Γεωπολιτικό και Ενεργειακό Ενδιαφέρον

Ταξίδι Τσίπρα στην Κίνα- Έντονο το Γεωπολιτικό και Ενεργειακό Ενδιαφέρον
του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 25 Απριλίου 2019 - 08:18

Από σήμερα και για τις επόμενες δύο ημέρες θα βρίσκεται στο Πεκίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπου θα έχει διμερείς επαφές σε σχέση με τα επενδυτικά σχέδια της Κίνας στην Ελλάδα. Το ταξίδι πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναζητεί επενδύσεις και επιζητεί την ενίσχυση των διπλωματικών της σχέσεων με χώρες, όπως η Κίνα.

Δύο μέρες πριν μεταβεί στην Κίνα ο κ. Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της μειοψηφίας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν μεταξύ άλλων τα ενεργειακά ζητήματα.Η συνάντηση αυτή μάλιστα έρχεται λίγες ημέρες μετά την πρωτοβουλία Ρούμπιο-Μενέντεζ για την προώθηση νομοσχεδίου στο Κογκρέσο που αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα προτάσσει αυτή την περίοδο τη συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ για τις έρευνες υδρογονανθράκων και την ασφάλεια στην περιοχή. Τη συνεργασία αυτή επιβραβεύει η Ουάσιγκτον και αυτό φάνηκε στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση, όπου συμμετείχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Έχει μάλιστα ενδιαφέρον το γεγονός πως σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», την περασμένη Κυριακή ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία τους, ενώ έστειλε και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες σχετικά με την διευρυνόμενη επιρροή της Κίνας στην Ευρώπη. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «η κινεζική πρωτοβουλία Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος, μπορεί να μοιάζει με μια μορφή οικονομικής συνεργασίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια απόπειρα χειραγώγησης».

Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή και φυσικά η Αθήνα αναζητά τις απαραίτητες ισορροπίες ώστε να συνεχιστεί η συνεργασία με την Κίνα. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, με κορυφαία την επένδυση της Cosco στο λιμάνι στο Πειραιά. Παράλληλα, και στο ενεργειακό σκέλος πολλές κινεζικές εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις ιδίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ωστόσο, η πιο σημαντική είναι η εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από την State Grid. Επίσης, την τελευταία φορά που είχε επισκεφτεί το Πεκίνο ο πρωθυπουργός, δηλαδή πριν δύο χρόνια είχε υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της κρατικής εταιρείας Shenhua Group Corporation Limited και του ομίλου Κοπελούζου. Η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα. Οι δύο εταιρείες με τη συνεργασία τους στοχεύουν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Επίσης, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε πρόσφατα για τις λιγνιτικές μονάδες που θα παραχωρηθούν από την εταιρεία China Western Power Industrial. Επομένως, αναμένονται με ενδιαφέρον οι επαφές που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και τα μηνύματα που θα εκπέμψει η ελληνική κυβέρνηση.