"Η ΕΕ δεν μπορεί να σταματήσει το Nord Stream 2, αλλά πρέπει να διασφαλίσει ότι η επικαιροποιημένη οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο εφαρμόζεται στο πρότζεκτ του συγκεκριμένου αγωγού φυσικού αερίου", παραδέχθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους Γκύντερ Έττινγκερ στις 28 Απριλίου σε συνέντευξή του στο Funke Mediengruppe

"Η κατασκευή του Nord Stream 2 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η διακοπή του πρότζεκτ του αγωγού είναι εκτός συζήτησης", τόνισε ο Έττινγκερ, όπως μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. "Ωστόσο, η θέση σε λειτουργία του Nord Stream 2 θα είναι δυνατή μόνο εάν συμμορφωθεί πλήρως με τους νέους, διευρυμένους κανόνες της εσωτερικής αγοράς [της ΕΕ]", διευκρίνισε.

Επανέλαβε ορισμένες από τις επικαιροποιημένες διατάξεις της Οδηγίας, συμπεριλαμβανομένης της ίσης πρόσβασης στους αγωγούς για όλες τις οντότητες που παράγουν ή εμπορεύονται φυσικό αέριο, τη διάκριση μεταξύ παραγωγών φυσικού αερίου και τις δραστηριότητες αγωγών και τη διαφανή τιμολόγηση.

"Περιμένω ότι θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες συζητήσεις προτού τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός το 2020", ανέφερε. "Οι συζητήσεις για τον αγωγό βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας".


Ο Έττινγκερ εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στον Manfred Weber, τον αρχηγό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος έχει υποδειχθεί από το ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Weber είχε δηλώσει νωρίτερα σε συνέντευξή του στην Polska Times ότι εάν εκλεγεί επικεφαλής της Κομισιόν, θα "καταφύγει σε όλους τους πιθανούς νομικούς κανόνες και νόμους για να εμποδίσει το Nord Stream 2." Ισχυρίστηκε επίσης ότι το έργο «αντιβαίνει στα ευρωπαϊκά συμφέροντα επειδή θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα».

Η τροποποιημένη Οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις της Οδηγίας της ΕΕ για το φυσικό αέριο, οι κανόνες που διέπουν την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου ισχύουν και για αγωγούς από τρίτες χώρες. Ειδικότερα, μία εταιρεία δεν επιτρέπεται να ενεργεί ταυτόχρονα ως παραγωγός φυσικού αερίου και ως μεταφορέας φυσικού αερίου. Επίσης, η πρόσβαση στον αγωγό Nord Stream 2 θα πρέπει να επιτραπεί και σε άλλες εταιρείες.

Ωστόσο, ένα από τα άρθρα της Οδηγίας προβλέπει παρέκκλιση όσον αφορά τους υπεράκτιους αγωγούς φυσικού αερίου, οι οποίοι πρόκειται να «ολοκληρωθούν» πριν τεθούν σε ισχύ οι νέες διατάξεις το καλοκαίρι του 2019. Η παρέκκλιση επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να μην εφαρμόζουν τις βασικές διατάξεις της Οδηγίας για το φυσικό αέριο (διαχωρισμός των δραστηριοτήτων και πρόσβαση τρίτων στον αγωγό) σε τέτοιους αγωγούς.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανάγκη "να ληφθούν υπόψη οι νόμιμες προσδοκίες των υφιστάμενων φορέων εκμετάλλευσης, καθώς και το γεγονός ότι η ΕΕ δεν διέθετε προηγουμένως ειδικούς κανόνες για τους αγωγούς αερίου από τρίτες χώρες, μπορεί να θεωρηθεί ως η αιτιολογία για την παρέκκλιση αυτή", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Nord Stream 2 AG στο πρακτορείο TASS νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κοινοπραξίας του αγωγού, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τροπολογίες προς εξέταση, δήλωσε σαφώς ότι το Nord Stream 2 ήταν το μοναδικό έργο σε "προηγμένο" στάδιο και οι επενδύσεις σε αυτό είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την έγκριση τροποποιήσεων της Οδηγίας της ΕΕ για το φυσικό αέριο.

Εάν ο Nord Stream 2 δεν υπαχθεί στο ίδιο νομικό καθεστώς με άλλους παρόμοιους αγωγούς φυσικού αερίου, αυτό θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κοινοτικής νομοθεσίας, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Nord Stream 2 θα αποτελείται από δύο γραμμές με συνολική χωρητικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, από τις ακτές της Ρωσίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας με κατάληξη τη Γερμανία. Το κόστος κατασκευής εκτιμάται σε 9,5 δισ. ευρώ. Η έναρξη λειτουργίας του αγωγού αναμένεται στα τέλη του 2019.

Οι ΗΠΑ αντιτίθενται έντονα στο νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει επανειλημμένα να επιβάλει κυρώσεις στο πρότζεκτ και στους Ευρωπαίους συμμετέχοντες σε αυτό. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, πίσω από αυτές τις απειλές μπορεί να κρύβεται η προσπάθεια αύξησης της προσφοράς αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, το οποίο, όπως επισημαίνουν, είναι σημαντικά ακριβότερο από το αέριο μέσω του ρωσικού αγωγού.