Παρατείνεται Μέχρι τις 28 Μαΐου ο Διαγωνισμός για τις Λιγνιτικές Μονάδες – Μέτρα για τη Στήριξη της ΔΕΗ Επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ

Παρατείνεται Μέχρι τις 28 Μαΐου ο Διαγωνισμός για τις Λιγνιτικές Μονάδες – Μέτρα για τη Στήριξη της ΔΕΗ Επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ
του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 3 Μαΐου 2019 - 08:01

Μέχρι τις 28 Μαΐου θα παραταθεί ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Μελίτη, μετά από αίτημα των υποψήφιων επενδυτών. Η προθεσμία έληγε την Δευτέρα 6 Μαΐου και οι επενδυτές ζήτησαν μικρή παράταση για να επεξεργαστούν τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετόχων. Την ίδια ώρα, μέτρα για τη στήριξη της επιχείρησης επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Το σχέδιο του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει μέτρα στήριξης προϋπολογισμού 1,5 δις. ευρώ.

Την απόφαση για παράταση του διαγωνισμού αναμένεται να επισημοποιήσει τις επόμενες ώρες και η ΔΕΗ. Ειδικότερα, χθες σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να παραταθεί ο διαγωνισμός.  Σύμφωνα με πληροφορίες προτάθηκαν δύο ημερομηνίες: η 20η Μαΐου και η 28η Μαΐου. Τελικά, συμφωνήθηκε ο διαγωνισμός να παραταθεί μέχρι τις 28 Μαΐου.

Η αποεπένδυση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία και αυτό ξεκαθάρισε πρόσφατα ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Μανώλης Παναγιωτάκης. «Η εταιρεία με εξαιρετικά δραστήριες και αποτελεσματικές δράσεις διασφάλισε την κερδοφόρο λειτουργία και προοπτική των Μονάδων ακόμη και σε συνθήκες σημαντικά αυξημένων τιμών δικαιωμάτων CO2, και αναμένει τη θετική ανταπόκριση των επενδυτών», ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.

Να σημειωθεί πως το ενδιαφέρον τους έχουν ήδη εκδηλώσει η κινεζική Beijing Guohua Power Company και η Damco Energy, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ,  η China Western Power Industrial και η Μυτιληναίος.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θέλει να κλείσει αυτήν την εκκρεμότητα και να μην εξελιχθεί σε νέο σίριαλ ο νέος διαγωνισμός. Άλλωστε, το ζήτημα για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ αποτελεί τις τελευταίες ημέρες πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Ν.Δ. με αφορμή τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η ΔΕΗ, πριν λίγες ημέρες κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδήγησε την επιχείρηση ηλεκτρισμού στην καταστροφή. «Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα την παρέλαβε με 90 εκατομμύρια κέρδη και την παραδίδει με 900 εκατομμύρια ζημιές» ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοφία Ζαχαράκη. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται ένα σχέδιο σε σχέση με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.