Η νέα δημοσκόπηση του Energia.gr αφορά το Μοντέλο Στόχο (Target Model) που πρόκειται να λειτουργήσει στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το Target Model βασίζεται στις κατευθυντήριες γραμμές-πλαίσια που έχουν εκδοθεί από τον Οργανισμό για την Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και στους κώδικες δικτύου που εκδίδονται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ENTSO-E) και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

με σκοπό να υφίστανται εναρμονισμένοι κανόνες για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας και για τη λειτουργία των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας. Ως γνωστό, η εφαρμογή του Target Model αναμένεται να αποτελέσει βασική μεταρρύθμιση του τρόπου λειτουργίας της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ενόψει της σημαντικής αυτής εξέλιξης, το Energia.gr επέλεξε η τρέχουσα δημοσκόπηση, που θα διαρκέσει για τους επόμενους μήνες, να επικεντρωθεί στο Target Model, ζητώντας από τους αναγνώστες του να καταθέσουν την άποψή τους ως προς την σπουδαιότητα και την κατεύθυνση της νέας αυτής μεταρρύθμισης. Στην ενότητα «Δημοσκόπηση» του Energia.gr, υπάρχει η σχετική νέα δημοσκόπηση, στην οποία οι χρήστες της ιστοσελίδας καλούνται να ανταποκριθούν.

Ευρήματα από την Προηγούμενη Δημοσκόπηση του Energia.gr για τη ΝΑ Ευρώπη

Η δημοσκόπηση του Energia.gr για το μέλλον των ενεργειακών επενδύσεων την τρέχουσα δεκαετία (2016-2025) στη ΝΑ Ευρώπη με συμμετέχοντες τους αναγνώστες του Energia.gr ολοκληρώθηκε. Το γκάλοπ είχε πολύ υψηλή συμμετοχή συγκεντρώνοντας 2.742 απαντήσεις. Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση είχε σκοπό να αποτυπώσει τις εκτιμήσεις της αγοράς για το εγγύς μέλλον των ενεργειακών επενδύσεων με επιλογή του κλάδου που οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στη ΝΑ Ευρώπη κατά την τρέχουσα δεκαετία.

Η δημοσκόπηση συμπέρανε ότι η αγορά πιστεύει σε ποσοστό 34,7% ότι η πλειονότητα των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα στην ΝΑ Ευρώπη μέχρι το 2025 θα αφορά έργα ΑΠΕ, ενεργειακής αποδοτικότητας και συμπαραγωγής, ενώ το 32,2% των συμμετεχόντων εκτιμά πως οι μεγαλύτερες επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν στον τομέα του φυσικού αερίου. Στην τρίτη θέση, με 15,4% των απαντήσεων έρχονται τα έργα εγχώριων και διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων και δικτύων, ενώ μικρότερο ποσοστό που ανέρχεται στο 10,1% συγκεντρώνουν οι δραστηριότητες upstream και downstream. Τέλος, μόλις το 7,5% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι οι μεγαλύτερες επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη θα πραγματοποιηθούν στον τομέα των λιγνιτικών έργων.

Το ερώτημα που είχε τεθεί ήταν το ακόλουθο: «Σε ποιόν ενεργειακό τομέα πιστεύετε ότι θα πραγματοποιηθούν οι μεγαλύτερες επενδύσεις την επόμενη δεκαετία (2016-2025) στην ΝΑ Ευρώπη;», ενώ το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τα ευρήματα της δημοσκόπησης.