Μιλώντας σε πάνελ με γενικότερο θέμα «Εξελίξεις στη γεωπολιτική της ενέργειας στην Ευρώπη», ο κ. Γόντικας στάθηκε στην μετάβαση της Energean στο φυσικό αέριο. Τόνισε, συγκεκριμένα, ότι, αν και η εταιρεία ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια ως παραγωγός πετρελαίου, περίπου το 75% των διαπιστωμένων αποθεμάτων της Energean προέρχονται πλέον από φυσικό αέριο. Πρόσθεσε δε ότι, με την έναρξη παραγωγής του κοιτάσματος Καρίς από το α’ τρίμηνο του 2021, η παραγωγή της Energean θα προέρχεται περίπου κατά 90% από το συγκεκριμένο καύσιμο. «Η εξέλιξη αυτή απεικονίζει με πειστικό τρόπο την πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης την οποία η Energean ακολουθεί, καθώς επιτρέπει το κλείσιμο λιγνιτικών σταθμών και συνεπάγεται σημαντικό περιβαλλοντικό όφελος για την αγορά του Ισραήλ, όπου η εταιρεία υλοποιεί το project της ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς. Δημιουργεί, δε, ανάλογες προοπτικές για άλλες αγορές της περιοχής, καθώς η εταιρεία φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν κόμβο διοχέτευσης φυσικού αερίου μέσω του FPSO “Energean Power” το οποίο θα λειτουργήσει από τον Μάρτιο του 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γόντικας.
Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, η Energean προσυπέγραψε πρόσφατα την μεγαλύτερη διεθνώς εθελοντική πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, την Global Compact του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η οποία αριθμεί 9.000 μέλη σε 135 χώρες. Παράλληλα, ο όμιλος αποδίδει έμφαση στην συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, όπως προκύπτει από την αύξηση των περιβαλλοντικών επενδύσεων και τη μείωση των εκπομπών ρύπων, της χρήσης νερού και της κατανάλωσης ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας που πέτυχε η Energean την τελευταία διετία.
Επιπλέον, ο κ. Γόντικας αναφέρθηκε στο σημαντικό επίτευγμα της συμπλήρωσης ενός εκατομμυρίων εργατοωρών χωρίς το οποιοδήποτε ατύχημα στις εγκαταστάσεις και τα γραφεία της Energean στην Ελλάδα, το Λονδίνο, το Ισραήλ, το Μαυροβούνιο, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Τέλος, ο κ. Γόντικας παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις στα projects που αναπτύσσει η Energean σε διάφορες χώρες, με έμφαση στην πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Βόρειο Καρίς αλλά και την πρόταση της εταιρείας για τη δημιουργία Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας.