Μιλώντας στο συνέδριο της Exposec-Defenseworld, στη ΛΑΕΔ ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης είπε: «Να αναφερθώ, στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές άλλες πλευρές. Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες».

Ο ΥΕΘΑ μίλησε για τον “δύσκολο γείτονα” την Τουρκία επισημαίνοντας:

«Έχουμε βέβαια έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και τις διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, από την πλευρά μας, καταβάλλουμε μια προσπάθεια εξομάλυνσης. Στη λογική αυτή, προγραμματίζεται το προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Εμείς, σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στον χάρτη απεικονίζεται η κατάσταση που επικρατεί γύρω από την Κύπρο! Τα τέσσερα σκάφη υποστήριξης του γεωτρύπανου Πορθητής και του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros έχουν περικυκλώσει την Κύπρο!

Παρά τις δηλώσεις από Ουάσινγκτον, Μόσχα, Βρυξέλλες, Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη, το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει το παιχνίδι νεύρων στην Μεσόγειο και φαίνεται ότι θα το τραβήξει αρκετά.

Δεύτερη εισβολή χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τις τουρκικές παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε ότι “πρόκειται για μια, καθαρή, παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ή για μια, θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω, δεύτερη εισβολή, δεδομένης της παραβίασης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό που εκ καθήκοντος πράττουμε και πιστεύω ότι θα έχει ανταπόκριση είναι οι μελετημένες και μεθοδευμένες κινήσεις που γίνονται προς κάθε κατεύθυνση».

(Πηγή: Militaire)