Την «πολύ αργή προσαρμογή της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στην ταφή (82% σε σχέση με το 50% ευρωπαϊκό μέσο όρο και το 8-10% σε κάποιες χώρες)», επεσήμανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ. Δημαράς, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Πλαστικά μίας χρήσης. Σήμερα κανόνας αύριο εξαίρεση» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη.

Συμμετέχοντας σε πάνελ με συνομιλητές τους Μ. Σπυράκη, Μ. Κύρκο και Ν. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, με τον νόμο για τον ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) που ακολούθησε τις ευρωπαϊκές οδηγίες, καθώς και με την ΚΥΑ για το χρηματικό τέλος στην πλαστική σακούλα με θεαματικά -όπως τόνισε- αποτελέσματα μέσα σε μόλις ένα χρόνο από την εφαρμογή του μέτρου (από 300 τεμάχια/άτομο το 2017 έπεσε στο 1/3 δηλαδή στα 110 τεμάχια το 2018).

Με την υπογραφή του νέου νόμου για τον ΕΣΔΑ προωθήθηκε η σταδιακή μείωση του όγκου των απορριμμάτων με κίνητρα και αντικίνητρα στους δήμους, αλλάζοντας το μοντέλο των μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που προέβλεπαν δεσμεύσεις για παράδοση μεγάλων ποσοτήτων, κάτι που δεν οδηγούσε στην μείωση των απορριμμάτων, είπε ο κ. Δημαράς και πρόσθεσε πως ταυτόχρονα, θεσμοθετήθηκαν τα «πράσινα σημεία» σε κάθε δήμο για την ενίσχυση της επανάχρησης χρήσιμων υλικών, χωρίς αυτά να καταλήγουν στα σκουπίδια.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ενεργειακή φτώχεια, ο υφυπ. ΠΕΝ τόνισε: «Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας δεν χρειαζόμαστε ούτε τον λιγνίτη, ούτε το πετρέλαιο, αλλά προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση ενέργειας όπως γίνεται με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, έτσι ώστε να καταναλώνουμε ελάχιστη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη».