Η Ιταλία δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου από την ιταλική Edison και την ελληνική ΔΕΠΑ, στη νότια Ιταλία, όπως είχε προγραμματιστεί υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζουζέπε Κόντε. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο αγωγός Poseidon, που έχει λάβει άδεια διέλευσης από την Ελλάδα προς το Οτράντο, αποτελεί το τελευταίο τμήμα του αγωγού EastMed με τον οποίο θα μεταφέρεται, μελλοντικά, το φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία.

 

 

 

«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται προς το παρόν για την κατασκευή του τελευταίου τμήματος του αγωγού Poseidon, όπως είχε προγραμματιστεί», τόνισε ο κ. Κόντε. Πριν από δύο χρόνια, η ΔΕΠΑ και η Edison είχαν υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την ρωσική Gazprom, με σκοπό να δημιουργήσουν τη νότια διαδρομή αερίου προς την Δυτική Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν έντονες πιέσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ, απαιτώντας να εξεύρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, που θα αποκλείουν την Ρωσία.  Ωστόσο, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση για τον αγωγό, με τον Trans Adriatic Pipeline (TAP) που κατασκευάστηκε για να μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στο νότιο τμήμα της Ιταλίας.

Ο αγωγός ΤΑΡ θεωρείται από πολλούς ως ένας τρόπος να μειώσει η Ευρώπη την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Θα μπορούσε να έχει δυναμική ανάπτυξη, μία σύνδεση του αγωγού με την Ιταλία», δήλωσε ο κ. Κόντε.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με την δεξιά Λέγκα του Βορρά, έχει ανακοινώσει ότι επιθυμεί να καταργήσει σταδιακά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, έως το 2050, και να στραφεί στην ανάπτυξη της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας.